Hlavní obsah

VIDEO: Házenkáři se chystají na Portugalce, doma nechtějí zaváhat

PLZEŇ

Ve výborné pozici jsou čeští házenkáři v kvalifikaci mistrovství Evropy, které bude příští rok hostit Rakousko. Po polovině utkání jsou na první příčce šesté skupiny, všechny čtyři zápasy svěřenci trenéra Martina Liptáka vyhráli. Další krok směrem k šampionátu mohou udělat ve středu, v Plzni hostí Portugalsko. "Když vyhrajeme domácí zápasy, postupujeme z druhého místa dál," je jasno Liptákovi.

Článek

Národní tým se od neděle připravuje v Plzni, kde Portugalce přivítá. Tým z Pyrenejského poloostrova je třetí a má stejně jako druhá Francie čtyři body. Čeká jej ale těžký program, vedle dvojutkání s českými reprezentanty hraje i ve Francii, kde nastoupí v neděli i Češi.  "Proti Portugalcům jsme favorité, nemá smysl se schovávat," uvedl David Juříček. Opora francouzského Montpellieru se do národního celku vrací po pauze.

Portugalci mají sice jen o dva body méně než Češi, hráli ale jediné utkání se silným soupeřem. S Francii doma prohráli o sedm gólů. "O Portugalcích víme v podstatě všechno. S Bregenzem (Lipták je zároveň koučem rakouského mistra - pozn. red.) jsme hráli proti Benfice Lisabon, odkud je šest důležitých hráčů. Díky Davidovi (Juříčkovi) jsme získali dvd zápasu Francouzů v Portugalsku. To hráli proti silnému týmu," uvedl na úterní tiskové konferenci trenér.

Ve Francii s širším kádrem 

Čeští házenkáři se po středečním zápase budou dále připravovat v západočeské metropoli, odkud v sobotu zamíří do Lyonu. Tam v neděli nastoupí proti domácí Francii, která bude chtít soupeři vrátit listopadovou porážku z Brna. "V Lyonu plánuju nasadit šrší kádr. Nejlepší hráči toho mají po sezóně dost a i v případě postupu potřebujeme na šampionátu spoléhat na více lidí. Kde jinde by tito hráči měli získat zkušenosti?" řekl Lipták.

Trenér Martin Lipták pro rozhodující fázi kvalifikace nominoval dvaadvacet házenkářů, z nichž bude vybírat kádr pro jednotlivé duely. Ve výběru nechybí kanonýr Kielu Filip Jícha ani veteráni Karel Nocar a Jan Filip. "Sestavu chci prostřídat, důležité jsou dva domácí zápasy. Na ty se budeme soustředit, použijeme v nich tahouny mužstva. Na zápasy venku chci nechat klíčové hráče doma," vysvětlil neobvykle vysoký počet nominovaných Lipták.

Zbývající zápasy českých házenkářů:
10. června proti Portugalsku (Plzeň)
14. června ve Francii (Lyon)
17. června proti Lotyšsku (Praha)
20. června v Portugalsku (Fafe)

Nastoupit by mohl i brankář Martin Galia, u něhož dopingová kontrola v bundeslize odhalila použití zakázaného octopaminu. Ex-karvinský gólman ale dostal od Německého svazu jen pokárání. "Čekáme na stanovisko Mezinárodní antidopingové komise, které by mělo přijít zítra. Dostane buď pokárání nebo šestitýdenní distanc. Víc by mu hrozit nemělo, bylo to spíše nedorozumění než úmyslný doping. Máme tři připravené brankáře, když tak je připravený Miloš Slabý," má jasno Martin Lipták.

V neděli šestatřicetiletý Jan Filip je nejzkušenějším hráčem celku. "Máme kvalifikaci výborně rozehranou, zítřejší zápas je klíčový pro postup. Musíme Portugalce jakýmkoliv způsobem porazit," věří v úspěch zkušený křídelník, který po sezóně přestupuje do švýcarského Schaffhausenu.

Středeční zápas v hale plzeňské Lokomotivy začíná v 18:00.

Tabulka 6. kvalifikační skupiny:
1. Česká republika4400131:1038
2. Francie4301124:996
3. Portugalsko4301121:1136
4. Lotyšsko6204171:1844
5. Lucembursko6006142:1900
Pozn: V tabulce jsou za počtem zápasů výhry, remízy, porážky, celkové skóre a body.

Reklama