Hlavní obsah

VIDEO: Navrátilec Juříček se spasitelem necítí, na Portugalce si věří

Po delší pauze se do reprezentace vrací házenkář Montpellieru David Juříček. Ten se před dvěma lety rozhodl po zdravotních problémech soustředit na práci v klubu, národnímu celku vypomohl loni v neúspěšném play-off o účast na mistrovství světa proti Srbsku. Nyní se pivot francouzského mistra chystá na středeční zápas proti Portugalsku.

Foto: www.jiri-reichl.cz

David Juříček na archivním snímku

Článek

Proti Portugalcům jste favoritem, souhlasíte?

Určitě, nemíním se za nic schovávat. Chceme postoupit, hrajeme doma. Cítíme se jako favorit, ale to neznamená, že zápas bude jednoduchý.

V národním celku jste po delší době, těšíte se na duel kvalifikace ME 2010?

Samozřejmě se těším, motivace je po přestávce o to větší. Chci odehrát co nejlepší zápas, abych se na kvalifikaci podílel. Tým je ale dostatečně silný na to, aby vše zvládl. Důležité kroky jsme už udělali - vítězstvím nad Francií v Brně.

Jak jste sledoval spoluhráče z Montpellieru?

V televizi. Prožívám to ještě hůř než na hřišti. Třeba zápas proti Francii se mi moc líbil. Přeci jen jsme asi jediní, kteří je v zápase, ve kterém o něco šlo, dokázali porazit.

Nemrzelo vás, že jste u vítězství nebyl?

Samozřejmě mrzelo. Porazit Francouze, zvlášť v takové atmosféře. Každý dělá sport pro takové zápasy. Ale nelituju svého rozhodnutí, že jsem se rozhodl si dát pauzu.

Jak byste popsal současnou českou reprezentaci?

Tým je obrovsky silný a necítím se v roli nějakého zachránce. Jsem rád, že mohu být jeho součástí a mohu přispět k postupu. Na klucích je vidět, že hrají podstatné role v nejlepších klubech Evropy.

Kolik z mladých kolegů jste neznal?

Je jich víc, ale to je logické. S Honzou Filipem a Milošem Slabým patříme k nejstarším. Naopak to můžu brát jako poklonu, že jsem se tak dlouho v reprezentaci udržel. S některými hráči z české ligy se neznám, protože jsem odešel do zahraničí dřív.

Dá se počítat s vaším trvalým návratem do národního celku?

Trvá rozhodnutí, že jsem reprezentaci k dispozici v termínech, které nekolidují s klubovými zápasy. V případě postupu na mistrovství Evropy bych za současné situace nejel. Šampionát je uprostřed sezóny. Necítím se schopen hrát naplno v klubu i v reprezentaci na všech akcích.

Reklama