Hlavní obsah

Házenkáři udolali Portugalce a jsou blízko postupu na ME

Tomáš FlieglSport.cz

Čeští házenkáři porazili ve středečním utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2010 Portugalsko 30:26 a se stále stoprocentní bilancí jsou blízko k postupu na šampionát do Rakouska. Kvalifikace pro svěřence trenéra Liptáka pokračuje v neděli ve francouzském Lyonu. V Plzni se domácí otřepali ze špatného startu a zejména díky zákrokům vynikajícího brankáře Petra Štochla se mohli radovat.

Foto: Petr Eret, ČTK

Házenkář Filip Jícha z týmu Česka (vlevo) a Portugalec Álvaro Rodrigues v kvalifikaci o postup na ME

Článek

Na rozcvičení si zranil kotník kapitán Karel Nocar, hřiště opustil za pomoci lékařů a zápas sledoval jen z hlediště. Podle předběžných zpráv pro něj kvalifikace skončila, v sestavě jej nahradil Mičkal. "Všichni víme, co Karel Nocar znamená pro tým z hlediska atmosféry, hecování. Po jeho zranění to byla úplně jiná situace. Kluci se tvářili, že se nic nestalo. Ale měli to v hlavě," uvedl na pozápasové tiskové konferenci trenér Martin Lipták. "Naštěstí se nepotvrdilo zranění vazů, mělo by se jednat o těžký výron kotníku. Zítra ale ještě jedu do Prahy na vyšetření magnetickou rezonancí," řekl Sport.cz Nocar.

V nominaci byl i brankář Martin Galia, který vytvořil tradiční dvojici s Petrem Štochlem. Ten hned v prvním útoku vychytal střelu z pivota, na druhé straně přestřelil Horák. Domácí začali se zataženou obranou, první gól zápasu vstřelil až po třech minutách Sklenák. Hosté odpověděli sérií tří rychlých gólů. Češi v úvodu dopláceli na technické chyby i nepřesnou střelbu a náskok Portugalců narůstal. "Soupeř hrál dobře, využíval naše chyby v útoku. Potřebovali jsme dva body, ty jsme získali a jsme spokojení," řekl Lipták.

Štochl trápil portugalské střelce 

Skvělými zákroky spoluhráče probudil brankář Štochl, proměněnou sedmičkou protrhl střeleckou smůlu kanonýr Filip Jícha. Rychlý brejk vzápětí zakončil navrátilec David Juříček a dvěma drzými průniky snížil na 8:9 Zdráhala. Stejný hráč dalekonosnou ranou vyrovnal a hostující kouč Olsson zareagoval oddychovým časem. "Češi si vytvořili rozhodující náskok v druhé polovině prvního poločasu. Pak už jsme nebyli schopni se dostat na dostřel," řekl po zápase novinářům legendární švédský brankář.

Trenér Lipták hledal během první půle nejvhodnější variantu na pravé spojce, kam se po několikaminutovém odpočinku postavil Jícha. Ve 24. minutě domácí opět vedli, i díky dalším výborným zákrokům Štochla. Poslední dvě minuty poločasu hrál Zdráhala osobku na rozehrávače Costu, vyloučený byl navíc nejzkušenější Portugalec Tavares. "Zdráhala dokáže vytvořit prostor pro kolegy, umí na sebe vzít zodpovědnost. A kvalitně. Je to důležitý hráč, dozrává. Může z něho být světový hráč," měl slova chvály pro špílmachra týmu Lipták.

Technické chyby mařily šance

Po přestávce oba týmy ve snaze rychle skórovat kupily technické chyby a trenér Lipták se na střídačce vytrvale rozčiloval. Klidnější hlavu měli domácí, kteří postupně zvyšovali náskok. Ve 39. minutě Juříček upravil na 22:16.

Portugalci si v ofenzívě nevěřili proti Štochlovi, jejich ztráty domácí trestali z rychlých brejků. Nevadilo ani, že několik svých střel neproměnil unavený Jícha. "I Filip je jenom člověk. Z dlouhé sezóny je hodně opotřebovaný. Přesto v jeho hře byly i plusy," zastal se své největší hvězdy Lipták. Portugalci zkusili deset minut před koncem dvojnásobnou osobní obranu a snížili na rozdíl tří branek. Vyrovnat se jim ale nepodařilo a zaplněná plzeňská hala mohla slavit výhru českých reprezentantů.

V neděli pokračuje pro české házenkáře kvalifikace ME ve francouzském Lyonu, Portugalci hostí Lucembursko.

Kvalifikace mistrovství Evropy 2010:
Česká republika - Portugalsko 30:26 (16:12)
Sestava a branky ČR: P. Štochl, Galia - Zdráhala 7, Kubeš, Jícha 7/2, Filip 8, Horák 1, Hynek, Říha, Juříček 3, Stehlík, Mráz, Sklenák 1, Mičkal 3.
Nejvíce branek Portugalska: Solha 9/3, Tavares 6, Magalhaes 4/2, Cameiro 3. Rozhodčí: State, Pavel (oba Rum.). Sedmimetrové hody: 3/2:5/4. Vyloučení: 4:3. Diváci: 2000.
Francie - Lucembursko 35:18
Tabulka skupiny 6:
1.Česko5500161:12910
2.Francie5401159:1178
3.Portugalsko5302147:1436
4.Lotyšsko6204171:1844
5.Lucembursko7007160:2250

Reklama