Hlavní obsah

Hrdina Štochl: Moc jsme si připouštěli, že to je rozhodující zápas

Nejlepším českým házenkářem ve středeční kvalifikaci proti Portugalsku byl brankář Petr Štochl. Plzeňský odchovanec a opora bundesligového týmu Füchse Berlín místy přiváděla svými zákroky soupeře k zoufalství. Zaplněná hala bouřlivě aplaudovala, Štochl si přesto závěr zápasu neužíval. „Měli jsme soupeři po přestávce nastřílet další góly a byl by klid,“ řekl Štochl.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český brankář Petr Štochl (vpravo) na archivním snímku

Článek

Atmosféra v Plzni byla bouřlivá, pomohli vám fanoušci?

Pokaždé v Plzni máme zvláštní motivaci. V týmu je hodně Plzeňáků, je tu vždycky skvělá atmosféra. Hraje se nám tu moc dobře.

Na začátku jste ale často chybovali a Portugalci šli do vedení.

Asi jsme si moc připouštěli, že to je rozhodující zápas. Samozřejmě nemůžeme podcenit Lotyše, ale kdybychom měli s nimi doma prohrát, nemáme na mistrovství co dělat. Zápas proti Portugalsku byl pro nás klíčový a to nás možná v úvodu svazovalo.

Kdy nastal zlom?

Portugalci věděli, že mají poslední šanci dostat se na šampionát. Nepočítám, že by vyhráli ve Francii. Když jsme jejich náskok dotáhli a diváci nás hnali dál, bylo jim jasné, že to budou mít hrozně těžké. Nebyl to náš top-výkon, ale zápas jsme zvládli.

Zlepšili jste obranu, pomohli vám spoluhráči?

Pochopili jsme, že Portugalci nejsou žádní střelci z dálky. Snažili se dohrávat akce do pivota nebo do křídel, což se jim zpočátku dařilo. Máme v obraně obrovské chlapy jako Dan Kubeš, Jirka Hynek nebo Pavel Horák. Ti skvěle brání i blokují, brankář to má pak jednodušší.

Pochytal jste spoustu šancí, tým si udržoval dostatečný náskok. Mohl jste si druhou půli před domácími fanoušky užít?

Nedalo se nic užívat. Spíš mě druhý poločas štval. Vedli jsme o čtyři góly, měli jsme jim po přestávce nasázet další tři góly a pak by to byl klidný zápas. Takhle jsme museli jet naplno až do konce.

Reklama