Hlavní obsah

Basketbalistky trápily Lotyšsko jen čtvrt hodiny, podlehly 47:65

RIGA

České basketbalistky prohrály v úvodním utkání osmifinálové skupiny na mistrovství Evropy v Rize s domácím Lotyšskem 47:65. Zápas měl dvě zcela rozdílné části. V úvodní čtvrthodině si ve čtvrtek mladý český tým počínal proti favoritkám nečekaně dobře a vedl až rozdílem osmi bodů 29:21. Jenže v dalším průběhu diktovaly tempo i vývoj utkání herně vyzrálejší Lotyšky, které jsou v osmifinálové skupině bez porážky.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Česká basketbalistka Markéta Bednářová se probíjí kolem Lotyšky Putninové.

Článek

Naopak český tým zůstal bez výhry, neboť úspěch v základní části turnaje nad Ukrajinou se do osmifinále nezapočítává. V sobotu se reprezentantky střetnou s Řeckem.

Navzdory třetí prohře v turnaji mají české basketbalistky stále naději na čtvrtfinále. "Situace nám pořád nahrává. Pokusíme se proti Řecku a Polsku zvítězit. Pokud by se nám to podařilo, tak máme možnost ještě postoupit do čtvrtfinále," řekl trenér Milan Veverka ČTK.

České basketbalistky začaly proti domácímu výběru bez respektu i nervozity. Jednoduchými kombinacemi přehrávaly poněkud křečovitě a těžkopádně hrající Lotyšky. Český tým vedl 4:0 a Lotyšky vracela do hry svými koši jejich nejlepší hráčka Jakobsenová-Zogotaová.

Dařilo se zejména z tříbodového území

České hráčky spoléhaly nejen na chytrou souhru, ale v úvodu zápasu i přesněji bránily. Střelecky je táhla jistě zakončující Vítečková, které se dařilo zejména z tříbodového území. A nechybělo ani potřebné štěstí, když se Hartigové podařila současně s klaksonem první čtvrtiny tříbodová střela z velké dálky.

České basketbalistky získaly náskok až 29:21, v tu chvíli se ale jejich úspěšná hra zasekla. Přestaly jim vycházet nejen pokusy o rychlé i postupné protiútoky, ale ztratily i několik lehkých míčů při přihrávkách. Šňůrou deseti bodů Lotyšky otočily a vývoj utkání už z rukou nepustily. "Přestala se nám zcela dařit střelba ze střední vzdálenosti. Hráčky šly s psychikou hodně dolů a tím bylo bohužel po zápase. Bohužel nám chybí z takových soubojů zkušenosti. Ale to je stále stejná písnička. Prostě úroveň utkání na mistrovství Evropy a v naší ligové soutěži je zcela jiná," uvedl kouč Veverka.

V poločase vedly domácí hráčky 34:31, po změně stran už utkání dostalo očekávanou režii. Lotyšky přidaly na agresivní hře v obraně, zrychlily akce a také zpřesnily střelbu. České hráčky si vedly naprosto opačně. Snaha o přechod na zónovou obranu neměla naději na úspěch, v koncovce měly vychýlenou mušku a často odevzdávaly soupeřkám míče už při zakládání akcí. "Jak získaly Lotyšky patnáctibodový náskok, tak už bylo jasné, že v tak bouřlivém prostředí utkání neotočíme," poznamenal Veverka.

Koncentrovaný výkon

Třetí čtvrtinu vyhrály Lotyšky 19:7 a svým koncentrovaným výkonem nedaly protivnicím nejmenší naději na zvrat.

V závěru už Lotyšky zvolnily tempo a trenér Ainars Zvirgzdins šetřil opory Jekabsoneovou-Zogotovou i Tamaneovou. "Jekabsoneová odehrála vynikající zápas. Takovou hráčku jsme dnes neměli. Pouze v první čtvrtině se dařilo Vítečkové," řekl Veverka.

Na jednoznačný vývoj ale tyto změny neměly vliv. Markantní rozdíl ve hře obou týmů byl i v doskakování pod košem, kde většinu míčů sbíraly domácí basketbalistky. Nejlépe z českých pivotek si vedla Hartigová, která získala šest míčů. Kulichová si za celé utkání připsala pouze dva doskoky.

Basketbalové mistrovství Evropy žen v Rize:
Osmifinálová skupina E:
Lotyšsko - Česko 65:47 (19:23, 34:31, 53:38)
Nejvíce bodů: Jekabsoneová-Zogotová 25, Tamaneová 17, Basková 7 - Vítečková 16, Hartigová 7, Pecková 6, Kulichová a Veselá po 5. Rozhodčí: Čebyšev (Ukr.), Klaar (Švéd.), Keseratar (Tur.). Trestné hody: 13/11 - 10/4. Fauly: 13:15. Trojky: 4:6. Doskoky: 46:33.
Tabulka:
1.Lotyšsko330221:1676
2.Španělsko330204:1616
3.Slovensko321184:1855
4.Polsko312170:2114
5.Řecko303176:1993
6.Česko303164:1963
Další výsledky: Polsko - Slovensko 56:65 (28:22), Řecko - Španělsko 48:67 (35:39)

Reklama