Hlavní obsah

Lakers vyhráli v Orlandu a jsou krok od titulu

Finálovou série NBA ve čtvrtek už podruhé rozhodovalo až prodloužení a i tentokrát zvládli dramatickou koncovku lépe basketbalisté Los Angeles Lakers. Čtvrtý zápas v Orlandu vyhráli 99:91, v sérii vedou 3:1 a v v neděli v noci už mohou slavit svůj 15. triumf. Hrát se ale bude znovu v Orlandu.

Foto: Larry W. Smith, Reuters

Pau Gasol z Los Angeles Lakers (uprostřed) bojuje o míč s Dwightem Howardem z Orlanda ve finále NBA.

Článek

Čtvrtý zápas se přitom pro Lakers nevyvíjel dobře. V polovině prohrávali o dvanáct bodů a úspěšnost střelby z pole měli jen 33 procent. Porážku odvrátil necelých pět sekund před koncem Derek Fisher, když tříbodovým košem srovnal na 87:87. V prodloužení pak další střelou z dálky strhl vedení na stranu Lakers. Domácí v nastaveném čase zaznamenali pouhé čtyři body.

"Nejdřív jsem sice chtěl zkontroloval situaci, ale když mi dali tolik prostoru, tak jsem rovnou vystřelil," řekl po zápase Fisher. "Trojky se mi při zápase moc nedařily, ale tentokrát jsem si věřil. Je dobře, že jsem týmu mohl pomoci," dodal.

"Tohle už není jenom o talentu. On má navíc charakter a týmu pomáhá i svou nezdolnou houževnatostí," přidal na Fisherovu adresu trenér Lakers Phil Jackson.

Orlando nebude na zápas vzpomínat v nejlepším, protože 11 sekund před koncem normální hrací doby za stavu 87:84 měl velkou šanci rozhodnout o výhře Dwight Howard, ale neproměnil dva trestné hody. "Prostě jsem to netrefil. Přitom jsem šestky trénoval, ale teď mi tam nepadaly," řekla hvězda domácího týmu. "Ale neměl bych být kvůli tomu skleslý. Myslím, že i tak jsem odehrál dobrý zápas. A šestky jsem neproměnil nejen já, ale i ostatní," dodal.

Ke třetí výhře vedl Lakers opět Kobe Bryant, autor 32 bodů a sedmi doskoků. V domácím týmu byl nejlepší Turek Hedo Turkoglu s 25 body.

Dvě prodloužení ve finále zaznamenala NBA naposledy v roce 1984, kdy hráli Lakers s Bostonem.

Play-off NBA - 4. zápas finále
Orlando - LA Lakers 91:99 po prodloužení. Stav série 1:3.

Reklama