Hlavní obsah

Spokojení házenkáři si pochvalovali důstojné rozloučení

PRAHA

Cíl splněn. Čeští házenkáři si příští rok zahrají na mistrovství Evropy v Rakousku. Definitivně o tom rozhodla jejich středeční výhra nad Lotyšskem a současné vítězství Francouzů nad Portugalskem. S domácími diváky se národní tým rozloučil stylově, pohodovou výhrou o dvanáct gólů. „Kluci vše vzali vážně od začátku, jsem spokojený s jejich přístupem,“ pochvaloval si trenér Martin Lipták.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Český házenkář Zdráhala v kvalifikačním utkání proti Lotyšsku

Článek

Slovenský kouč nechal o víkendu své největší opory odpočívat a do Francie poslal mladý tým. „Hlavně po psychické stránce si kluci oddychli. Fyzicky toho mají stále dost. Dobré je, že si mladí hráči zahráli proti olympijským vítězům. To je největší přínos,“ těšilo Liptáka.

Proti Lotyšům jeho svěřenci od prvních minut dominovali a skóre rychle rostlo. „Chtěli jsme chodit do brejků, což se podařilo,“ popsal jednačtyřicet nastřílených gólů trenér.

Vysoké vítězství si pochvaloval i s devíti góly nejúspěšnější český střelec Jan Filip. „Odvedli jsme velmi dobrý koncentrovaný výkon, i výsledek je slušný. Lotyši se snažili hrát zajímavou házenou,“ chválil soupeře šestatřicetiletý borec, jenž po sezóně míří do švýcarského Schaffhausenu.

S kvalifikačními boji se tak Češi rozloučili s grácií, až do sobotní prohry ve Francii byli překvapivě v čele kvalifikační skupiny. „Klíčem byla domácí výhra nad Francií, s těmi body nikdo nepočítal. Zasloužíme si postoupit na mistrovství Evropy,“ má jasno domácí veterán, podle nějž středeční výhra podtrhla úspěšnou kvalifikaci.

Lotyši litovali technických chyb

Hosté po zápase litovali ztrát míče, po nichž Češi z brejků trestali. „Udělali jsme strašně technických chyb. Ale snažili jsme se hrát, obrana se nám nedařila,“ litoval po zápase trenér Andris Gulbis, který zdůraznil problémy s přípravou. „Chtěli jsme se připravovat tři týdny, nakonec jsme pro ekonomickou krizi mohli absolvovat jen pět dnů. Soupeři musím pogratulovat, má silný tým,“ dodal právě dnes osmašedesátiletý kouč.

Slova chvály měl pro soupeře i křídelní útočník Arnolds Straume. „Můžeme říct, že jsme prohráli se dvěma z nejlepších celků v Evropě. Když oba postupují na mistrovství Evropy,“ uvedl střelec jednoho gólu.

Kvalifikační boje čeští házenkáři zakončí v sobotu v Portugalsku.

Reklama