Hlavní obsah

Podle kouče Blažka brzdí rozvoj českého basketbalu úzká základna

PRAHA

Příliš úzkou základnu kvalitních hráček považuje trenér basketbalových mistryň ze ZVVZ USK Praha Lubor Blažek za jednu z hlavních příčin propadu českých reprezentantek na mistrovství Evropy v Lotyšsku. České basketbalistky se neprobojovaly do čtvrtfinále a v konečném účtování šampionátu skončily desáté.

Článek

Blažek stál po boku trenéra Jana Bobrovského při největších úspěších českého ženského basketbalu na mistrovství Evropy 2003 v Řecku, olympijských hrách v Aténách 2004, nechyběl před čtyřmi lety při zisku titulu mistryň Evropy v Turecku a o rok později na mistrovství světa v Brazílii.

"Pevně věřím, že český ženský basketbal budoucnost má. Nemyslím si, že je problém v tom, že našim hráčkám z USK Praha nebo z Brna chybí větší zkušenost a mají málo minut odehraných v Evropské lize," řekl kouč, který vidí hlavní problém v malém počtu českých týmů, které startují v evropských soutěžích.

Apeluje rovněž na to, aby se věnovalo mnohem více pozornosti práci s mládeží. "Potřebovali bychom, aby se do soutěží v Evropě zapojilo až sedm českých klubových družstev. Potom se dá hovořit o zkušenostech. Problém pak nebude o jedné cizince navíc," dodal Blažek, který vnímal letošní turnaj jako šampionát generační výměny.

Nedostatek individuální techniky

"Nechci tuto otázku nazývat generačním problémem, neboť některé země si s výměnou za mladé hráčky poradily velmi dobře. Díky tomu převládala v turnaji agresivní tvrdá obrana s defenzivní taktikou. V útočné fázi převládal rychlý přechod do protiútoku," poznamenal Blažek. Povšiml si ale i nedostatku individuální techniky - což se podle něj nedá dohnat tím, že budou hráčky častěji startovat ve velkých zápasech.

Nejvíce Blažka zaujal mistrovský tým Francie, který zaznamenal velký výkonnostní skok. "Příčiny francouzského úspěchu jsou o velmi dobře propracovaném systému, velkém množství basketbalových center. A také zájmu o ženský basketbal, který je ve Francii velmi populární. Proto má také Francie široký kádr kvalitních hráček a trenér Pierre Vincent má z čeho vybírat," dodal Blažek.

Z dalších týmů jej překvapilo Bělorusko, které si udrželo vysoký standard, Slovensko a zejména Řecko. To si pátým místem vybojovalo start na mistrovství světa v příštím roce v České republice.

Reklama

Související témata: