Hlavní obsah

Šéf Nymburka Jansta je novým předsedou basketbalové federace

Novým předsedou České basketbalové federace (ČBF) se stal Miroslav Jansta, šéf nymburského klubu. Ten na dnešní mimořádné volební valné hromadě neměl protikandidáta poté, co se rozpadlo předchozí vedení. Nynější sedmičlenný výbor má úplně nové složení. Funkci místopředsedy svazu obsadí Jiří Zídek mladší, první český hráč v zámořské NBA a v současnosti asistent prezidenta a tiskový mluvčí ČEZ Nymburk.

Článek

Výbor ČBF byl v Praze na Strahově zvolen na čtyřleté období do roku 2013. Jedním z jeho hlavních úkolů bude příprava mistrovství světa žen, které v příštím roce hostí Brno s Ostravou.

"Zajištění mistrovství je náš prvořadý úkol. Od podzimu musíme mít jasno, kolik na něj máme prostředků a všechno, co s tím souvisí. Jako vůbec klíčový bod vidím to, aby se zlepšila komunikace v českém basketu obecně. Ať jde o tok informací z federace, nebo na úrovni oddíl-kraj-výbor. To se minulému vedení moc nepovedlo a chtěl bych to zlepšit," řekl ČTK Jansta krátce po uvedení do funkce.

S českým basketbalem má velké plány. "Rád bych, aby se basket v hierarchii sportů v České republice přiřadil ke třem nejpopulárnějším sportům - ke všelidovému fotbalu a národnímu sportu hokeji. Tak, abychom zaujali co nejširší diváckou obec a hráčskou základnu. K tomu budou směřovat všechny moje kroky," prohlásil Jansta.

Jansta, který působil ve výboru ČBF už v letech 2002-2006, i Zídek dnes získali drtivou podporu. Proti volbě Jansty byli jen čtyři ze 169 přítomných delegátů, proti Zídkovi jediný. Oběma to tak bohatě stačilo, aby získali potřebnou nadpoloviční většinu ke zvolení.

Janstu těší, že bude dál spolupracovat se Zídkem. "Jako to byl pracovitý hráč, tak přistupuje i k současným povinnostem. Navíc je charakterově jeden z nejlepších lidí, jaké jsem v basketu potkal. A hlavně nikdo z českého basketu nemá tak skvělé jméno v zahraničí, což Jirku (Zídka) předurčuje i k průniku do evropských struktur," uvedl Jansta.

Předchozímu výkonnému výboru sice měl mandát vypršet po čtyřletém cyklu až příští rok v květnu, ale basketbalové hnutí jej "smetlo" v předstihu. Hlavním důvodem bylo to, že na letošní dubnové valné hromadě výbor ČBF předestřel návrh, aby se jeho volební období protáhlo až do zářijového mistrovství světa žen, i když jeho mandát měl skončit už v květnu.

To ale delegáti valné hromady důrazně odmítli a dnes na mimořádné volbě zvolili kompletně nový výbor. Představitelé federace si od dnešních voleb slibují to, že nový výbor bude mít pevnou pozici, což mu má pomoci při organizování sledovaného MS.

Členové předchozího vedení českého basketbalu na své funkce rezignovali ještě před volbami. Valná hromada odvolala i Iva Dolinka, který jako zástupce asociace rozhodčích chtěl zůstat.

Dál pokračovat naopak nechtěl předchozí svazový předseda Zdeněk Zajíček, který federaci vedl od roku 2006. "Ale slíbil jsem, že budu novému výboru nápomocný. Kvůli časovému zaneprázdnění už sice nechci nikam kandidovat, ale z basketu se nechci vzdálit. Chci pomoci třeba i k dokončení informačního systému v rámci federace," řekl Zajíček. "Novému výboru chci popřát, aby se mu dařilo aspoň tak jako našemu. I když i vinou současné ekonomické situace to možná bude mít těžší," dodal.

Do nového výboru už odmítl kandidovat i Jiří Hamza, dlouholetý svazový místopředseda a prezident ženského týmu Gambrinus Sika Brno. "Ve vrcholném basketu kromě fungování v Brně končím. Zažil jsem v basketu krásných 16 let, ale poslední tři pro mě byly utrpením. I kvůli nekončícím útokům pana Bažanta v České televizi či deníku Sport," uvedl Hamza.

Novému vedení nabídne spolupráci při organizování ženského MS, při kterém by Hamza mohl vykonávat funkci předsedy organizačního výboru. "Důležité pro mě je, že federaci odevzdáváme čistou, i vzhledem k mistrovství," dodal Hamza.

Výbor České basketbalové federace pro volební období 2009-2013:
předseda: Miroslav Jansta
místopředseda: Jiří Zídek
členové: Zdeněk Bříza, Ladislav Jirsa, Jan Ulrych, Petr Vrážel, Ivan Zach.

Reklama

Související témata: