Hlavní obsah

Italové jsou mistři Evropy ve volejbale

Čtyři roky čekal italský volejbal na další velký úspěch na mezinárodním poli a na mistrovství Evropy se další zlaté medaile dočkal. Hráči ze země, která v 90. letech dominovala světu, v neděli porazili ve finále 23. šampionátu v Berlíně tým Francie 3:2 na sety.

Foto: ČTK/AP

Noví mistři Evropy ve volejbale, tým Itálie

Článek

Italové získali evropský titul již popáté, Francouzi na svůj první stále čekají.

První a třetí set Italové získali s velkou převahou, dvě infarktové koncovky však pro sebe rozhodli neúnavní bojovníci z Francie; v druhé sadě až poměrem 42:40. Svým zeměpisným sousedům nakonec podlehli v páté sadě 9:15. S oběma finalisty se poměřili v základní skupině i čeští volejbalisté.

Po sobotním semifinále, kdy přehráli favorizované Srby a Černohorce, sehráli Francouzi další maratonský zápas. Ve čtvrté sadě ještě odvrátili první mečbol, finiš jim ale tentokrát už nevyšel. Finále trvalo v hale Maxe Schmelinga dvě hodiny a 21 minut a sledovalo jej bezmála devět tisíc lidí.

Už počtvrté si vychutnával radost z evropského triumfu třiatřicetiletý kapitán Andrea Giani, stejně jako v letech 1993, 1995 a 1999. Jen u toho prvního před 14 lety ještě nemohl být. "Titul je pro nás vyvrcholením. Volejbal je jako koncert a italští nejlepší houslisté rozuměli zápas od zápasu čím dál lépe mojí partituře," nechal se slyšet trenér nových mistrů Gian Paolo Montali.

Třetí místo z předloňské Ostravy zopakovali Rusové, obhájci titulu Srbové a Černohorci zůstali hned pod stupni vítězů. Čeští reprezentanti nepostoupili ze základní skupiny a po dvou účastech v semifinále se letos dělili až o deváté až 12. místo. Příští ME se bude konat ve dvou zemích: v Itálii a Srbsku, s pořadateli se přímo kvalifikovaly i týmy do šestého místa.

Výsledek - finále:
Itálie - Francie 3:2 (18, -40, 18, -27, 9)
Rozhodčí: Stojanov (Bul.), Zenovič (Rus.). Čas: 129 min. Diváci: 8800.
Itálie: Papi, Mastrangelo, Sartoretti, Giani, Fei, Vermiglio, libero Pippi - Černič.
Francie: Capet, Granvorka, Daquin, Patin, Antiga, Kieffer, libero Henno - De Kergret, Marquet, Cohen, Frangolacci.
Konečné pořadí ME:
1. Itálie, 2. Francie, 3. Rusko, 4. Srbsko a Černá Hora, 5. Polsko, 6. Nizozemsko, 7. Německo, 8. Španělsko, 9.-12. Česká republika, Bulharsko, Slovensko, Řecko.

Reklama

Související témata: