Hlavní obsah

Basketbaloví veteráni svedou v Praze boj o světové tituly

PRAHA

Téměř 160 týmů z 32 zemí míří do Prahy, aby zde svedly souboje o tituly při mistrovství světa v basketbale veteránů. Česká metropole bude jubilejní desátý ročník šampionátu hostit od soboty až do příští neděle a v šesti pražských halách se při 405 zápasech představí řada někdejších hvězd například i s nejlepším českým basketbalistou 20. století Jiřím Zídkem, který posílí výběr hráčů nad 65 let.

Článek

"Snad se do mistrovství dám do pořádku, protože o víkendu jsem spadl z třešně a mám něco s krční páteří. Jsem pod brufenama, ale lepší se to každým dnem a snad nastoupím," líčil na dnešní tiskové konferenci v Praze Zídek, jehož tvář ještě po nepříjemném karambolu "zdobí" krvavé šrámy.

Pětašedesátiletý Zídek ještě v minulé sezóně v nižší pražské třídě hájil barvy Urnových hájů Radotín, ale teď už s aktivním basketem skončil. "Ale mám koš na zahradě, tak občas hraju s vnoučaty. Na mistrovství půjdu tak trochu z voleje, ale hrál jsem to padesát let, takže se to nezapomíná. Hlavně, abychom to přežili ve zdraví," řekl s úsměvem Zídek.

Česká metropole se může pyšnit tím, že hostí veteránský šampionát s největším obsazením v historii. Zasáhne do něj téměř o polovinu víc hráčů než na předloňském MS v Portoriku, kam jich zatím dorazilo nejvíc. "Pořádání veteránského mistrovství je hodně prestižní záležitostí, připravovali jsme jej dva roky," řekl prezident organizačního výboru Zdeněk Bříza.

"Je to jedinečná možnost vidět v akci velké legendy, jejichž zápasy mají pořád vysokou úroveň. Má to sice příchuť přátelských zápasů, ale jak se to rozjede, tak každý zase touží vyhrát a má to náboj," podotkl Bříza, který se mistrovství sám zúčastní.

Devět věkových kategorií

Muži se v Praze poměří v devíti věkových kategoriích rozdělených od 30 let až nad 70 let, ženy v pěti kategoriích rovněž od 30 let. Zápasový program startuje v sobotu, turnaj vyvrcholí v neděli 5. července.

Velká porce zápasů bude rozdělena do tří hřišť v hale Sokola Vinohrady. Dvě palubovky zajistí Sparta, Slavia a Sokol Pražský, po jedné pak Vyšehrad a Folimanka, v níž bude sídlit i organizační štáb mistrovství.

Na atakování čelních pozic myslí i české týmy, kterých se na šampionát přihlásilo 17. Například výběr žen Kiwi v kategorii 45-49 let bude chtít navázat na svůj triumf z mistrovství světa v roce 2005.

Silný tým postavili i veteráni z Košíř v kategorii nad 40 let, kteří spoléhají na dlouholeté reprezentanty Václava Hrubého, Jiřího Okáče nebo nejlepšího ligového kanonýra Josefa Jelínka. Výběr moravských basketbalových patriotů, sdružených pod Valašské Meziříčí, zase spoléhá na Jaroslava Kováře nebo Leoše Krejčího. Věhlasný kanonýr Kamil Brabenec potáhne výběr občanského sdružení basketbalových veteránů nad 55 let.

Lákadlem je ale i start amerických basketbalistů a jejich týmu USA Warriors v nejstarší kategorii nad 70 let. "Někteří z nich hrávali dokonce i v NBA. Dokazuje to, že basket je sport na celý život. Na veteránském mistrovství je krásné, že se potkají lidi, kteří proti sobě kdysi nastupovali v elitních soutěží a neviděli se roky," podotkl ředitel turnaje Stanislav Křiváček. Dřívější reprezentanty a účastníky světových šampionátů a olympijských her nasadí do hry argentinské i brazilské výběry.

Reklama