Hlavní obsah

Cleveland potvrdil příchod pivota O'Neala

Hvězdný pivot a jedna z největších osobností NBA Shaquille O'Neal se stane spoluhráčem LeBrona Jamese v Clevelandu. Vedení Cavaliers ve čtvrtek potvrdilo spekulace amerických médií a oznámilo příchod slavného basketbalisty z Phoenixu Suns.

Článek

Cleveland za obrovitého a důrazného pivota pošle do Phoenixu obranného specialistu Bena Wallace, rozehrávače Sašu Pavloviče, právo výběru v druhém kole draftu a půl milionu dolarů. Oba týmy o výměně jednaly údajně již několik měsíců, k dohodě však dospěly až nyní, den před draftem. O'Neal měl v dosavadním klubu smlouvu ještě na rok s příjmem 20 milionů dolarů.

"Byla tu jedinečná možnost přivést hráče Shaqova kalibru. Těšíme se na to, jak jeho přítomnost, zkušenosti a hra pozitivně ovlivní náš tým," nechal se slyšet clevelandský generální manažer Danny Ferry.

Populární "Shaq Attack" přišel do Phoenixu z Miami loni v únoru, ale ani s 216 cm vysokým a 150 kg vážícím kolosem se týmu Suns nepodařilo postoupit do play off, kde klub chyběl poprvé od roku 2004.

To Cleveland věří ve vznik ofenzivní hvězdné dvojice po vzoru spolupráce Jordan - Pippen, Magic Johnson - Abdul-Jabbar nebo O'Neal - Bryant a v zisk premiérového titulu. Letos Cavaliers vyhráli základní část ligy, ale ve finále Východní konference je nečekaně vyřadilo Orlando.

Sedmatřicetiletý O'Neal má na kontě už čtyři tituly. Třikrát se radoval s Los Angeles Lakers, kde fungovala jeho spolupráce s Kobem Bryantem, v roce 2006 pak s Miami Heat, kde zase utvořil úderné duo s Dwyanem Wadem.

Třikrát byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálové série a v roce 2000 získat titul MVP za celou ligu. Letos už popatnácté nechyběl v Utkání hvězd, v sezoně nastřílel v průměru 17,8 bodu a připsal si 8,4 doskoku.

Jednička draftu 1992, kdy si O'Neala vybralo Orlando, má ve sbírce i zlatou olympijskou medaili z her v Atlantě 1996.

Reklama

Související témata: