Hlavní obsah

Filip musí znát roli v týmu a mít tlak

PRAHA

Měl smlouvu i na příští sezónu v německém klubu Rhein Neckar Löwen, přesto házenkář Jan Filip opouští bundesligu a na dva roky se upsal švýcarskému vicemistru ze Schaffhausenu.

Článek

„Chci se víc bavit házenou, poslední sezónu jsem se dost trápil. Sice jsme byli v semifinále Ligy mistrů a drželi se na špici domácí soutěže, jenže styl mužstva mi neseděl,“ říká Filip s tím, že v 36 letech hledal řešení, které ho vnitřně uspokojí.

Do Schaffhausenu reprezentační křídlo lákal i český trenér Petr Hrachovec. „Známe se dlouho a rozumíme si, i to bude další plus. Sice opouštím nejlepší ligovou soutěž na světě, ale už to vidím trochu jinak a je pro mne podstatné, že jdu do týmu, kde budu přesně znát svou roli,“ prohlašuje Filip, jenž má být v sestavě semifinalisty letošního PVP klíčovou postavou.

Tlak potřebuje

„Bude to na mě v klubu dost ležet, právě takový tlak ale potřebuju.“ V Schaffhausenu si dokonce zahraje kvalifikaci o Ligu mistrů. „Větší šanci cítím zase spíš v Poháru vítězů, kam bychom měli přejít,“ říká Filip s tím, že na prvním tréninku se má hlásit 20. července. „Začátkem prázdnin se budeme stěhovat a při trochu volnějším režimu ve Švýcarsku chci rodině vrátit, co jí za léta sportování dlužím.“

V cizině působí od roku 1997, kdy odešel z Dukly do Düsseldorfu. Hrál i za italské Conversano, než zamířil do Nordhornu, kde se během osmiletého angažmá stal nejlepším střelcem klubové historie. Loni přešel ke Lvům z Rhein Neckaru a nemyslí si, že by smlouva ve Švýcarsku měla být už poslední v kariéře. „Když se mě bude držet zdraví i chuť do hry, vydržím při trpělivosti rodiny u házené ještě nějakou dobu,“ tvrdí Filip.

Navíc touží i po výrazném reprezentačním úspěchu a hodně si slibuje od lednového ME v Rakousku. „Nebude však lehké vylézt z těžké skupiny. Francie je podle mého momentálně nejlepší tým na světě. Španělsko zase silný soupeř, který se bude chtít revanšovat za nepovedené mistrovství světa, a i Maďaři jsou evropská stálice s výbornými brankáři.“

Reklama