Hlavní obsah

Plážové volejbalistky Nováková, Háječková jsou na MS v play off

Plážové volejbalistky Soňa Nováková a Lenka Háječková zvítězily na mistrovství světa ve Stavangeru v závěrečném utkání v základní skupině nad Nizozemkami Marleen van Ierselovou a Sanne Keizerovou 2:1 na sety a obsadily druhé postupové místo. Před nimi skončily v tabulce pouze jejich dnešní soupeřky.

Článek

"Jednoznačně nejtěžší zápas. A nejhezčí, co jsme spolu s Lenkou hrály," řekla ČTK Nováková. "Pojistily jsme si postup ze skupiny a tím vítězstvím můžeme zapomenout na tu nepříjemnou prohru s Francouzkama," dodala bronzová medailistka z MS v roce 2001.

Nizozemské volejbalistky lépe zvládly úvod zápasu a rychle získaly první set poměrem 21:14. "Po prvním setu to vypadalo, že brzy odejdeme s porážkou. Vůbec jsme si na ně nesáhly v obraně," poznamenala Nováková. "Do zápasu úplně vlétly, jejich hra byla rychlá a dynamická," doplnila Háječková na webu volejbalového svazu.

V dalším průběhu vycházel českým hráčkám servis, který soupeřkám dělal velké problémy. "Měly horší příjem, nedávaly si to tak spolehlivě," konstatovala Háječková. "Ubránily jsme pár balonů a dobře ztrátovaly až do vítězného konce," podotkla Nováková.

Odvrácený mečbol klíčovým momentem zápasu

Maratonský druhý set vyhrály Češky 28:26 poté, co využily sedmý setbol. Předtím odvrátily jeden mečbol čtrnácté nasazené dvojice. "To byl určitě klíčový moment zápasu," prohlásila Nováková.

Tie-break se vyvíjel lépe pro Nizozemky, ale české volejbalistky v rozhodující chvíli otočily na 14:12 a v následné bitvě se sedmi mečboly zvítězily 20:18. "Bylo to strašný drama," poznamenala Nováková po utkání, které trvalo 57 minut.

Jedenáctá nasazená česká dvojice za sebe ve skupině odsunula i francouzský pár Tatiana Barreraová, Virginie Sarpauxová, kterému v neděli podlehla ve třech setech. Předtím Nováková s Háječkovou hladce zdolaly španělský pár Ester Alconová, Olga Matvejevová.

Jména svých soupeřek v play off se české hráčky dozvědí až po skončení programu základních skupin, které budou dohrány ve středu. "Možná to budou Brazilky nebo Američanky. Američanky by byly asi lepší, zatím se tady neukazují v tak dobrém světle," uvedla Nováková.

O postup ještě usilují Hana Klapalová s Terezou Petrovou a v mužském turnaji Michal Bíza s Pavlem Rotreklem, které čekají závěrečné zápasy ve skupinách ve středu.

Mistrovství světa v plážovém volejbalu ve Stavangeru:
Ženy - skupina K:
Nováková, Háječková (11-ČR) - Van Ierselová, Keizerová (14-Niz.) 2:1 (-14, 26, 18).

Reklama

Související témata: