Hlavní obsah

Basketbalový talent Satoranský odejde z USK do Sevilly

Tým španělské nejvyšší soutěže Cajasol Sevilla bude zřejmě novým působištěm sedmnáctiletého basketbalisty Tomáše Satoranského. Jeden z největších českých talentů se připravuje na pravděpodobný odchod z USK Praha. Po dlouhém rozhodování mezi mnoha nabídkami z několika evropských zemí nakonec zřejmě zamíří na Pyrenejský poloostrov. Vedení USK však upozorňuje na to, že přestup je ještě ve fázi jednání.

Článek

"Zvažoval jsem to hodně dlouho, ale španělskou ligu považuju za nejlepší evropskou soutěž a ve Španělsku se podle mě můžu nejvíc zlepšovat," uvedl Satoranský na dnešním setkání s novináři v Sychrově, kde se s českou reprezentací chystá na blížící se boje v baráži o udržení v elitní evropské skupině.

Satoranského přestup z USK do Sevilly, které v minulé sezóně patřilo čtrnácté místo ze sedmnácti, ještě podle představitelů USK není dokončený. Kluby totiž dál jednají o podmínkách transakce. "Vzhledem k věku hráče je nezbytný souhlas našeho klubu a domácí federace. V zájmu sportovního rozvoje hráče však platí dohoda USK s Tomášem, která otevírá možnost jeho současného odchodu do Španělska. Jinak však platí přesné mechanismy postupu dle předpisů FIBA," uvedl Petr Jachan z vedení USK.

"Snad se kluby domluví dřív a nebudou žádné komplikace. Ale v Seville mi řekli, že na mě klidně počkají až do října, čehož si také cením. Je vidět, že o mě mají zájem," pochvaloval si Satoranský. Cítil prý, že z USK musí odejít, pokud nechce výkonnostně ustrnout. "USK jsem vděčný za všechno, ale už jsem začínal cítit, že se tolik nezlepšuju. Nechtělo se mi jít ani do Nymburka. Tady budu mít další motivaci, ale uvědomuju si, jak to bude strašně těžké. Ale bude to i velká životní zkušenost, budu odkázaný už jen sám na sebe," poznamenal Satoranský.

Sevilla sází na mládí

Získat jej chtěla řada velkoklubů, lanařila jej Málaga, kde nyní skončila smlouva Jiřímu Welschovi, nebo pravidelný účastník euroligového Final Four Tau Cerámica. "Ale říkal jsem si, že by asi byla blbost jít v sedmnácti do takového týmu. Naopak Sevilla má filozofii podobnou jako USK, také hodně sázejí na mladé. Měl bych tam mít mnohem víc prostoru," přemítal Satoranský, který odmítl i nabídku Partizanu Bělehrad, v němž letos zazářil jeho vrstevník a kamarád z mládežnických reprezentací Jan Veselý.

"Také o srbské cestě jsem uvažoval, ale nakonec jsem zvolil Španělsko," řekl Satoranský, který se už v útlém věku vypracoval do role tahouna USK a jedné z hvězd české ligy. Hodně se od něj čeká také v jeho druhé sezoně v reprezentaci, kde by měl být prvním rozehrávačem.

Satoranský do Sevilly nepůjde do neznáma. Už během jara tam strávil nějaký čas na stáži, absolvoval i několik tréninků. "Byl jsem tam trénovat i s dorostem a už to byla obrovská změna. Lítalo se tam po celém hřišti, hrála se celoplošná obrana. Na to jsem také nebyl zvyklý," popisoval Satoranský, který v novém působišti skvěle zužitkuje i biflování španělštiny z české střední školy. Na ní bude maturovat za dva roky, ale i v Seville už má domluvené studium.

Reklama

Související témata: