Hlavní obsah

O'Neal při cestě po Číně daroval dětem míče, pracovníci školy jim je zabavili

Nepříjemnou zkušenost si z turné po Číně odveze slavný basketbalista Shaquille O'Neal. Při návštěvě provincie S'-čchuan daroval tento obrovitý americký pivot čtyřem chlapcům podepsané míče, záhy se však dozvěděl, že míče chlapcům zabavili pracovníci jejich školy. Incident rozpoutal bouřlivou diskusi na čínském webu.

Foto: ČTK/AP

Shaquille O´Neal při návštěvě Číny

Článek

O'Neal, který nedávno posílil v NBA Cleveland, v současnosti objíždí Čínu a propaguje zde basketbal. Sám patří v zemi k nejpopulárnějším sportovcům. Během pobytu v S'-čchuanu, kde loni při zemětřesení zahynulo 80 000 lidí, daroval chlapcům podepsané míče a udělal jim tím velkou radost. O to větší zklamání pro děti bylo, když o cennou památku na setkání s jednou z největších basketbalových hvězd historie přišly.

"Nikdy bych si nepomyslel, že by se něco takového mohlo stát. Umím si představit, jak zklamaní museli být," uvedl před novináři O'Neal, který chlapcům následně poslal nové míče.

Incident se stal jednou z nejvíce probíraných událostí na čínském webu Xinhuanet, stránce agentury Nová Čína. V anketě, do které se zatím zapojilo 3200 respondentů, více než 90 procent z nich odpovědělo, že pracovníci školy neměli žádné právo na odebrání míčů, a jejich chování odsoudili.

Reklama

Související témata: