Hlavní obsah

České volejbalistky porazily v kvalifikaci o MS Bulharsko 3:1

CONEGLIANO

České volejbalistky vstoupily v italském Coneglinau do závěrečné kvalifikace o postup na mistrovství světa výhrou 3:1 nad Bulharskem. V sobotu od 20:30 se střetne český tým s domácí Itálií, která v pátek porazila hladce 3:0 Bělorusko, s nímž v neděli od 18:00 Češky turnaj zakončí.

Článek

V prvním setu pátečního utkání se sice více prosadily útočnější Bulharky a zvládly lépe koncovku, v dalších třech setech už ale diktovaly tempo a vývoj utkání české reprezentantky, které těžily z přesnější kombinační hry i tvrdšího podání.

"Nastoupily jsme ve stejné sestavě, která vyhrála v posledním přípravném utkání s Německem. Po prohraném prvním setu jsme přesunuly na místo univerzálky Adlerovou místo Havlíčkové. Tento tah se ukázal jako klíčový. Na zápas jsme se dokonale připravili," řekl ČTK asistent trenérky Táni Krempaské Ondřej Marek, podle nějž český tým přehrál soupeřky také tvrdým podáním. "Soustředily jsme se při servisu na Chitigoiovou, která mněla s příjmem velké potíže," dodal Marek. Přímo z podání získaly české volejbalistky devět bodů.

Český tým prohrál s Bulharkami před dvěma měsíci v předcházející části kvalifikace v Gabrovu. Oproti tomuto utkání podaly české hráčky mnohem lepší výkon. V první setu sice držely dlouho se svými soupeřkami krok, ale v závěru doplatily na nervozitu několika chybami, které Bulharky zužitkovaly k zisku setu.

Od druhého setu se ale hra českého týmu výrazně zlepšila. V útoku se výrazně prosazovala nekompromisně smečující Matuszková, kterou doplňovala Havelková s Plchotovou. Ke zkvalitnění hry pomohl i příchod Adlerové, která po první sadě vystřídala Havlíčkovou. Po zvládnutí koncovek druhého a třetího setu se dostal český tým do herní pohody. Bulharky se sice ještě ve čtvrtém setu na chvíli pokusily o zvrat, ten už ale české hráčky pozornou hrou nepřipustily.

"Závěrečný set se pohyboval ve vlnách. Vedli jsme 10:5, ale potom jsme chvíli prohrávali 12:13. Soupeřky jsme ale v této fázi zápasu zlomili, Bulharky se už na odpor nezmohly. Po tomto vítězství se nám přiblížil postup, ale zatím jsme k tomu udělali jen první krok," poznamenal asistent Marek.

Turnaj závěrečné fáze kvalifikace mistrovství světa volejbalistek v italském Coneglianu:
Česko - Bulharsko 3:1 (-21, 21, 23, 19)
Sestava ČR: Havlíčková, Bucková, Matuszková, Mühlsteinová, Havelková, Plchotová, libero Tomanová - Kallistová, Adlerová, Jášová.
Itálie - Bělorusko 3:0.

Reklama

Související témata: