Hlavní obsah

Čeští basketbalisté budou bojovat o udržení mezi elitou

Veronika FeltováSport.cz

Šest nadcházejících zápasů rozhodne, jestli budou čeští basketbalisté pokračovat v elitní divizi A mistrovství Evropy i nadále, nebo sestoupí do evropského podprůměru divize B. Postupně se v baráži utkají s Maďarskem, Estonskem a Ukrajinou. Klíč je jasný, dva nejlepší týmy ve skupině A zůstanou.

Článek

Český tým se na srpnovou baráž pečlivě připravoval. V červenci odehrál sedm přípravných utkání. Pětkrát se Češi mohli radovat z vítězství, a to když porazili mužstvo Senegalu, Švédska, Itálie, Belgie a Rakouska. Dvakrát z hřiště odcházeli poraženi, když nestačili na Francouze a ve druhém vzájemném zápase na Italy.

"Podle mě jsme v přípravě pracovali dobře. V některých zápasech jsme sice prohrávali, nakonec jsme je ale dotáhli do vítězného konce. A to je moc důležité," vyprávěl Petr Benda. "O soupeřích v baráži toho zatím moc nevím. S trenérem si teprve sedneme a probereme je," dodal nymburský pivot na čtvrteční tiskové konferenci.

Česká reprezentace v poslední době prošla obměnou. Řada zkušených hráčů se trenérovi Ježdíkovi omluvila. K národnímu týmu se nemohl připojit ani Jiří Welsch, který nemá uzavřenou smlouvu. A tak dostali šanci mladí hráči jako Jan Veselý z Partizanu Bělehrad, David Jelínek z Badalony nebo Tomáš Hampl z Bilbaa.

Domácí zápasy se budou hrát v hale na Folimance

"Je těžké odhadnout, v jakých sestavách naši soupeři nastoupí. Mají podobné problémy jako my. Také museli obměňovat a omlazovat tým. Budou to těžké zápasy. Estonci mají hlavně šikovné tříbodové střelce, Maďaři zase hrají atletický basketbal. S Ukrajinou to bude o něčem jiné. Jsou silní, a to z hlediska hmotnosti. Očekávám tedy zcela odlišná utkání," vyjádřil se k soupeřům trenér Michal Ježdík.

"Bude záležet hodně na tom, jak se starší hráči s těmi mladšími sžijí," dodal Ježdík. K prvnímu barážovému utkání nastoupí Češi 5. srpna, a to v Estonsku. Poté se představí třikrát doma. "Chtěli jsme navázat na tradici a odehrát všechny domácí zápasy v jedné hale, osvědčilo se nám to již v minulosti. Hala v Pardubicích ale byla už plná, tak padla volba na pražskou Folimanku," vysvětloval Ježdík.

"Věřím, že nás fanoušci přijdou podpořit v hojném počtu a bude vyprodáno. Určitě nám vytvoří skvělou atmosféru," přál si kapitán týmu Ladislav Sokolovský. Vstupenky na domácí utkání, která budou sehrána v hale na Folimance, je možno rezervovat na mailu: czechnt@email.cz, a to ve tvaru jméno, příjmení, město, vybrané utkání a požadovaný počet vstupenek.

Program utkání o udržení ve skupině A Mistrovství Evropy
5.8.Estonsko - Česká republika
8.8.Česká republika - Maďarsko
11.8.Česká republika - Ukrajina
14.8.Česká republika - Estonsko
17.8.Maďarsko - Česká republika
20.8.Ukrajina - Česká republika

Reklama

Související témata: