Hlavní obsah

Volejbalistky sní o postupu do osmičky

Týden po skončení bojů nejlepších evropských celků mužů začne v Turecku kontinentální šampionát volejbalistek. Mezi dvanácti účastníky nechybí ani Česká republika a do Antalye, kde odehrají základní skupinu, odletí hráčky dnes z Prahy krátce před polednem s tajným snem postoupit mezi nejlepší osmičku.

Foto: internet

V Turecku začíná mistrovství Evropy volejbalistek

Článek

"U všech cítím velké odhodlání. V přípravě jsme sehráli hodně kvalitních zápasů s těžkými soupeři, jako jsou Italky, Němky či holky ze Srbska a Černé Hory. Problémem je, že ze čtrnácti zápasů jsme vyhráli jediný," připomněl trenér Stanislav Mitáč v rozhovoru pro ČTK jen skalp Řekyň na turnaji v Rumunsku. "Jsme schopni hrát parádní úseky setů, ale chybí nám dotáhnout to do konce," litoval.

Ambice českých volejbalistek proto nejsou nijak přehnané. "Žádné velké výsledky za námi nejsou, hlavně chceme předvést kvalitní hru a prohrát hlavně po boji a s nějakým získaným setem, jen ne se sklopenýma ušima," přál si trenér a dodal: "Postup do osmičky by pro nás byl zadostiučiněním a mým tajným snem."

Ve skupině Itálie, Nizozemsko, Polsko, Bulharsko a Ukrajina

Cesta ze skupiny, v níž jsou hlavními favoritkami mistryně světa z Itálie a hodně silné bude i Nizozemsko, by mohla vést přes Polsko, možná Bulharsko či Ukrajinu. "Uvidíme, jak se bude šampionát vyvíjet. Bulharky a Polky, když nemají o co hrát, tak brzy skládají zbraně," tuší Mitáč.

Ze současného výběru by se měl nejvíce opírat o dvojici z francouzského Cannes: nahrávačku Andreu Sieglovou a blokařku Kateřinu Buckovou, a také o smečařku Janu Havlovou, která řecké angažmá mění za italské a v tamní nejvyšší soutěži bude hájit barvy nováčka Pesara. V nominaci je ještě dalších pět legionářek, jen čtyři reprezentantky působí v extralize.

Motivací je olympijská kvalifikace

Na předchozím mistrovství Evropy před dvěma lety v Bulharsku český tým nepostoupil ze skupiny, na motivaci tentokrát všem přidává možný postup do olympijské kvalifikace. Stejně jako na ME mužů v Německu se do lednového turnaje v Ázerbájdžánu dostane určitě šest týmů, první trojice bude mít rovněž automaticky jistotu účasti na ME 2005 v Chorvatsku.

Druhá skupina se odehraje v Ankaře a los v ní svedl dohromady domácí Turecko, obhájkyně titulu z Ruska, Slovensko, Německo, Rumunsko a tým Srbska a Černé Hory. První dva týmy ze skupiny budou hrát o medaile, další dva o páté až osmé místo. Šampionát vyvrcholí 28. září.

Reklama

Související témata: