Hlavní obsah

Volejbalista Pláteník opouští Itálii, ale na MS se chce vrátit

Peter Pláteník by měl patřit mezi stěžejní postavy volejbalové reprezentace, kterou od pátku ve Varně čeká kvalifikační turnaj mistrovství světa 2010. A osmadvacetiletý smečař bude mít motivaci navíc: pokud se český tým na šampionát do Itálie probojuje, vrátí se Pláteník do země, jejíž ligu letos opustil.

Foto: FIVB

Kubánští volejbalisté blokují smeč Petra Pláteníka. Archivní foto

Článek

Místo Cunea, semifinalisty Serie A i Poháru CEV, bude nejlepší český volejbalista loňského roku od podzimu oblékat dres tureckého klubu Ziraat Bankasi Ankara. I slovutná italská soutěž, považovaná za nejkvalitnější na světě, se totiž potýká s finančními problémy. "Ekonomicky to momentálně v Itálii opravdu není na výši. Kvůli tomu jsem byl nucen odejít a na jeden rok jsem podepsal do Turecka," řekl ČTK Pláteník.

Ankarský klub letos hrál ligové semifinále, nyní má vyšší ambice. Vedle Pláteníka koupil i proslulého francouzského útočníka Frantze Granvorku. Přesto českého reprezentanta odchod z Itálie mrzí. "Je to trošku zklamání. Byl jsem tam zabydlený, vlastně všechno mi vyhovovalo. Volejbal to byl nádherný, ale s financemi byly obrovské problémy, a to mi strašně motalo hlavu," poznamenal Pláteník.

Postup je hratelný, míní Pláteník

Účastník mistrovství světa v letech 2002 i 2006 má ale nyní v hlavě především kvalifikaci MS ve Varně. Pokud ji s českým týmem zvládne, podívá se na vrcholný turnaj potřetí za sebou. Za rok se přitom šampionát bude hrát právě v Itálii, kde Pláteník strávil čtyři roky. "Doufám, že se nám to povede. Postup je každopádně hratelný," tvrdí volejbalista, kterého naladily i zlepšující se výkony v přípravě, korunované pouze těsnou prohrou s polskými vicemistry světa.

První kvalifikační fázi v květnu v Liberci musel 196 centimetrů vysoký smečař vynechat kvůli zranění lýtkového svalu. "Do reprezentace jsem nastoupil vlastně hned po klubové sezoně, měl jsem jen asi dva nebo tři dny odpočinku. Už jsem byl na konci se silami a asi se to projevilo takhle," podotkl Pláteník.

Stejně jako většina volejbalových příznivců před kvalifikačním turnajem ve Varně očekává, že klíč k postupu na MS bude ležet hned v páteční bitvě s Nizozemci. "To by měl být asi nejvyrovnanější zápas, v posledních letech jsme s nimi semtam vyhráli, semtam prohráli. S Portugalci pamatuju snad jenom jednu porážku, zato Bulhaři podávají už tři čtyři roky velice solidní výkony a stabilně patří do světové špičky," konstatoval Pláteník.

Reklama