Hlavní obsah

Vedení ČBF odvolalo trenéry českých basketbalistek

Po pouhých osmi měsících skončilo působení trenéra českých basketbalistek Milana Veverky a obou jeho asistentů Mariana Svobody a Miroslava Volejníka. Všechny tři odvolal na pátečním zasedání výbor České basketbalové federace (ČBF). Důvodem byly zejména neuspokojivé výsledky českých basketbalistek na červnovém mistrovství Evropy v Lotyšku, kde tým po dvou vítězstvích a šesti prohrách obsadil až 10. místo. Veverkova nástupce teprve navrhne sdružení basketbalových trenérů.

Článek

"Příští rok pořádáme mistrovství světa žen, které považujeme za zlomový bod v dalším rozvoji nejen ženského, ale i celého basketbalového hnutí u nás. Z toho důvodu jsme se dnes rozhodli rozpustit realizační tým reprezentačního týmu basketbalistek. Sdružení basketbalových trenérů jsme požádali o předložení návrhu na řešení místa hlavního trenéra," uvedl v tiskovém prohlášení předseda ČBF Miroslav Jansta.

Kromě špatných výsledků uvádí výbor ČBF jako další důvod odvolání trenérů i špatnou komunikaci uvnitř týmu a směrem ven. "Nebudu se k tomu vyjadřovat. Jsem pod smlouvou, která platí až do konce října příštího roku," řekl ČTK trenér Veverka. Na letošním mistrovství Evropy chyběly v české reprezentaci citelně základní pilíře týmu kapitánka Hana Horáková, která si chtěla po náročných sezonách odpočinout, a také zraněná pivotka Ivana Večeřová.

Sedmapadesátiletý Veverka nastoupil do funkce 19. ledna letošního roku, kdy vystřídal dlouholetého kouče Jana Bobrovského. Ten u národního týmu působil od roku 1997, tým pod jeho vedením získal stříbro na mistrovství Evropy v roce 2003, o dva roky později Češky kontinentální mistrovství vyhrály. Na MS v Brazílii v roce 2006 skončily šesté a startovaly i na olympijských hrách v roce 2004 v Aténách a 2008 v Pekingu.

Reklama