Hlavní obsah

Volejbalisté porazili v kvalifikaci mistrovství světa Nizozemsko

VARNA

Čeští volejbalisté vstoupili do kvalifikačního turnaje o postup na mistrovství světa 2010 ve Varně páteční výhrou 3:1 nad Nizozemskem. Svěřenci trenéra Zdeňka Haníka se v dalších dnech utkají s domácím Bulharskem a s Portugalskem, účast na šampionátu v Itálii jim zajistí první nebo druhé místo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči českého celku se radují - ilustrační foto.

Článek

5,5Právě zápas s Nizozemci by měl podle papírových předpokladů rozhodnout o držiteli druhé postupové pozice za favorizovaným Bulharskem, které na minulém MS v roce 2006 získalo bronz. Domácí celek vstoupil do turnaje hladkým vítězstvím 3:0 nad Portugalskem.

V duelu Česka s Nizozemskem začal lépe soupeř, ošlehaný těžkými zápasy Světové ligy, v níž letos zdolal i olympijské vítěze z USA. Nizozemci v úvodu utkání vytěžili z českých chyb čtyřbodový náskok a Haníkův výběr už nespasilo ani vzepětí v koncovce, v níž dokázal vyrovnat na 23:23.

"Naši se sérií výborných zákroků v poli vrátili zpět do hry a až nepřiznanou tečí po útoku Konečného šel první set na konto Nizozemců," uvedl na stránce www.cvf.cz vedoucí mužstva Ivo Dubš.

Český koncert

Zato druhý set se záhy změnil v český koncert a skončil nevídaným rozdílem 12 bodů. "Výborná obrana na síti i v poli, nizozemská koncepce útoku se zcela rozpadla," konstatoval Dubš.

Nabuzení Češi si v třetím dějství přinesli do koncovky čtyřbodové vedení, o které sice nepřesným příjmem přišli, ale poslední dva míče přece jen patřily jim. "Napínavou koncovku rozhodlo eso Hudečka při prvním setbolu," poznamenal Dubš.

Ve čtvrté sadě pak čeští volejbalisté, hrající stále se základní šestkou, zvládli výsledkovou houpačku a připsali si do tabulky velmi důležité vítězství. Na MS totiž česká reprezentace chyběla pouze jednou v historii. "Blok Veselého a zkrácená střelba Pláteníka zajistily českému týmu vítězství," popsal konec zápasu Dubš.

K úspěšnému varenskému vykročení nejvíce přispěl autor 25 bodů univerzál David Konečný, 19 akcí zakončil smečař Peter Pláteník.

Turnaj 3. kola kvalifikace mistrovství světa volejbalistů ve Varně:
Česko - Nizozemsko 3:1 (-23, 13, 23, 21)
Rozhodčí: Čuk (Srb.), Georgiev (Bul.). Čas: 102 min. Diváci: 700.
Sestava ČR: Ticháček, Hudeček, Veselý, Konečný, Pláteník, Lébl, libero Kryštof - M. Novotný.
Bulharsko - Portugalsko 3:0 (22, 16, 24).

Reklama