Hlavní obsah

Volejbalisté podlehli v kvalifikaci MS Bulharsku

VARNA

Čeští volejbalisté prohráli na kvalifikačním turnaji mistrovství světa ve Varně s domácím Bulharskem 0:3. Po dvou zápasech tak mají svěřenci trenéra Zdeňka Haníka na kontě jedno vítězství a jednu porážku, o postup se utkají v neděli s Portugalskem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Haník poslal proti favoritovi na dvorec stejnou základní sestavu, která se v pátek postarala o důležité vítězství nad Nizozemskem, té však začátek zápasu vůbec nevyšel. Třebaže v útočném souboji Davida Konečného s vítězem Ligy mistrů Matejem Kazijským měl bodově navrch český univerzál, Bulharům značně ulehčila situaci řada protivníkových chyb.

"Zápas začali Bulhaři v lepším stylu a díky kvalitnímu podání a dobře organizované obraně se rychle ujali vedení. Český tým nenašel recept, jak si s podáním a následnou obranou poradit," uvedl vedoucí mužstva Ivo Dubš na svazovém webu cvf.cz.

Při druhém technickém oddechovém času už domácí výběr vedl 16:7 a set nakonec získal rozdílem deseti bodů. Popelka už předtím vystřídal na smeči Pláteníka, který si zranil koleno, a hosté se v druhém dějství drželi až do koncovky. Tu ovšem zvládlo bulharské mužstvo a zvítězilo 25:22. "Možnost srovnání na 23:23 nevyužil Lébl útokem do autu a následné podání střídajícího Bratojeva znamenalo rozhodující bod Bulharska," poznamenal Dubš.

To ale bylo v duelu s obhájci bronzových medailí z minulého MS v roce 2006 jediné české vzepětí. Třetí set sice začal dvěma Popelkovými esy, záhy se však opět změnil v jasnou záležitost Bulharska. Haníkovi ke zvratu nepomohly ani další změny v sestavě. "Nedařil se příjem plachtícího podání, mečbol za stavu 24:14 proměnil Nikolov," dodal Dubš.

Domácí celek si v utkání připsal o šest bloků více a udělal jen devět chyb, zatímco české mužstvo téměř třikrát tolik.

Turnaj 3. kola kvalifikace MS volejbalistů ve Varně:
Bulharsko - Česko 3:0 (15, 22, 14)
Rozhodčí: Groenewegen (Niz.), Rocha (Portug.). Čas: 71 min. Diváci: 3900. Sestava ČR: Ticháček, Hudeček, Veselý, Konečný, Pláteník, Lébl, libero Kryštof - Popelka, Štokr, Holubec, Haník ml.
Portugalsko - Nizozemsko 0:3 (-21, -23, -24)

Reklama