Hlavní obsah

Basketbalisté prohráli v Maďarsku, rozhodne poslední zápas

SZOLNOK

Čeští basketbalisté prohráli v předposledním utkání baráže basketbalového mistrovství Evropy v Maďarsku 55:70 a propásli možnost zajistit si v předstihu udržení v elitní divizi A. Místo toho budou muset ve čtvrtek uspět v klíčovém zápase na Ukrajině. O výhře Maďarů rozhodla především dobrá střelba trojek, jichž dali deset, zatímco Češi za celý zápas ani jedinou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Satoranský (v bílém) v souboji s Maďarem Némethem

Článek

Češi sice do zápasu nevstoupili zle a prvních osm minut se tahali s Maďary o vedení, pak se ale urputná defenzivní bitva plná agresivních obran i nepřesností změnila v maďarskou střeleckou parádu. Během následující minuty zapadly do českého koše tři trojky, ze skóre 7:7 bylo rázem 16:9 a český tým znejistěl. Navíc Maďarům se v podobném duchu vedlo i ve druhé čtvrtině, kdy měli dokonce stejně vysokou úspěšnost střelby dvojek i trojek, těsně nad čtyřiceti procenty.

Zato svěřenci trenéra Michala Ježdíka hráli špatně a s maďarskou obranou si vůbec nevěděli rady. Kupili nepřesné pokusy o střelbu z dálky, zbytečné ztráty a vše ještě podtrhli stejně mizernou střelbou trestných hodů, jichž proměnili stěží polovinu. Naopak domácím jakoby vše hrálo do karet a ve druhé i třetí čtvrtině dokázali skórovat současně se závěrečným klaksonem.

"Maďarům se na to asi koukalo dobře, odehráli výborný zápas, zato my... Ve druhém poločase jsme pokračovali ve ztrátách a špatných doskocích. Pak se nemůžeme divit, že soupeř měl o 17 útoků víc, a to bylo klíčové," řekl ČTK kouč Ježdík.

Málo platné bylo českým hráčům, že do poslední čtvrtiny doslova vlétli, během minuty nasázeli tři koše a díky zlepšenému výkonu Sokolovského dotahovali. "V poslední čtvrtině jsme se hodně zlepšili a oni se snad i báli o výhru, ale nebyl čas," řekl Ježdík. Navíc vždy, když bylo potřeba, si Maďaři pomohli přesnou trojkou a výrazný odstup si pohlídali.

Čechům se sice podařilo alespoň stáhnout rozdíl o deset bodů, což může za určitých okolností hrát v tabulce skupiny roli, jenže výhra Ukrajiny v Estonsku 75:72 je postavila před nutnost ve čtvrtek v Kyjevě vyhrát.

"Takový je sport, není to tragédie. Prostě není zbytí, musíme vyhrát. Mohla by na ně platit agresivní obrana a rychlý protiútok, tedy to, co jsme hráli doma," přemítal Ježdík už nad dalším zápasem.

Baráž divize A basketbalového mistrovství Evropy mužů v Szolnoku:
Maďarsko - ČR 70:55 (16:9, 37:20, 62:37)
Nejvíce bodů: Á. Horváth 21, Lórant 12, Kaman 10 - Benda 14, Sokolovský 12, Satoranský 10. Fauly: 24:18. Trestné hody: 12/10 - 21/13. Trojky: 10:0.
Estonsko - Ukrajina 72:75 po prodl.
Tabulka:
1. Maďarsko532370:3348
2. Česko532342:3228
3. Ukrajina532354:3678
4. Estonsko514323:3666

Reklama

Související témata: