Hlavní obsah

Basketbalisté bez zkušených opor klesli do evropského podpalubí

PRAHA

Když loni čeští basketbalisté po nadějných výkonech nezvládli kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy, zdálo se, že je jen těžko může potkat ještě něco horšího. Ve čtvrtek večer je však stihla ještě mnohem nepříjemnější zpráva: tým kouče Michala Ježdíka, oslabený o neúčast nejlepších hráčů Jiřího Welsche a Luboše Bartoně, po prohře na Ukrajině v posledním utkání baráže o udržení sestoupil z elitní evropské divize. Je to i důkaz klesající úrovně českého mužského basketu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Satoranský (vpravo) se snaží obejít Ukrajince Gilebova.

Článek

"Samozřejmě jsem zklamaný, ale problém nebyl jen v této baráži, jde o hlubší záležitost. V první řadě se to týká práce s mládeží, na což teď doplácíme. Ukazuje se, že chybou bylo v devadesátých letech zrušení sportovních center. A nejde zdaleka jen o basket, týká se to většiny sportů v České republice," řekl předseda basketbalové federace Miroslav Jansta. "Musíme úplně změnit systém koncepce výchovy," podotkl Jansta.

Národní tým zažívá velký ústup: ještě předloni ve Španělsku bojoval na závěrečném turnaji mistrovství Evropy mezi elitní šestnáctkou mužstev starého kontinentu, o dva roky později přebudované a omlazené mužstvo bez zkušeností kleslo až mezi reprezentační výběry druhé garnitury.

A hlavně už nyní ztratili šanci bojovat o postup na evropský šampionát v roce 2011, což je pro nastupující generaci hráčů v čele s Janem Veselým či Tomášem Satoranským velká škoda. Národní tým navíc příští rok bude muset zvládnout i nástrahy v záludné B skupině a tvrdě bojovat jen o návrat do první divize. Přitom trenér Ježdík už před letošní baráží varoval, že sestup do B skupiny může být s výhledem do budoucna velkou komplikací.

Češi jako by měli komplex

Šest zápasů, tři výhry a stejný počet porážek - taková je barážová bilance. Češi sice nadšenými výkony uhájili domácí neporazitelnost, ale protože na rozdíl od Maďarska a Ukrajiny v Estonsku nevyhráli, společně právě s beznadějně posledním Estonskem sestoupili. Češi jako by z utkání na palubovkách soupeřů měli komplex - v ostrém zápase tam nevyhráli už tři roky a i loni se jim v kvalifikaci bilance na venkovních hřištích stala osudnou.

V baráži se znovu jasně ukázalo, že pokud Češi nedají dohromady nejsilnější možný tým, jejich šance na úspěch rapidně klesají. Především v zápasech venku se nezkušený celek často sesypal pod tíhou nepříznivého vývoje střetnutí.

Už loni se ve vyrovnané kvalifikaci ukázalo, jak moc mužstvu chybí kanonýr Bartoň z Barcelony. Letos se situace s absencí opor zhoršila ještě víc: pro tým byla těžkou ranou hlavně neúčast tahouna z minulých let Welsche, který během baráže neměl uzavřený platný kontrakt a nechtěl tak riskovat možné zranění.

Z rodinných či zdravotních důvodů se omluvili

"Jeho absence byla zřejmě klíčová. Kdyby ho mladí kluci ve vypjatých pasážích měli po svém boku a opřeli se o něj, možná by některé zápasy dopadly jinak. On je právě typem hráče, který může hru uklidnit a v rozhodujících momentech tým podržet. Právě v tom Welsch hodně chyběl," uvedl Jansta.

Z rodinných či zdravotních důvodů se ale omluvili i další hráči, kteří dříve patřili do základního reprezentačního kádru: Radek Nečas, Michal Křemen, Ondřej Starosta či Jakub Houška. V mužstvu tak zůstal jediný třicátník Ladislav Sokolovský, který se navíc nepotkal s velkou formou.

Mužstvo s minimem zkušeností nezvládlo klíčové pasáže a hodně mu uškodila už první prohra v Estonsku, kdy chvílemi vedl až o 17 bodů. Přitom duel v Tallinnu mohl být pro záchranu klíčový, ovšem hned první nezdar tým možná nahlodal.

Jedno pozitivum však baráž přinesla. Skutečnost, že v ní dostali šanci talentovaní mladíci. Hlavně dvojice Satoranský, Veselý v některých pasážích domácích zápasů excelovala a odborníci v nich vidí nástupce Bartoně s Welschem, kteří společně zazářili přesně před deseti lety na mistrovství Evropy ve Francii.

Satoranský s Veselým můžou tým táhnout

Právě Satoranský s Veselým v dalších letech můžou tým táhnout společně se stabilní oporou Petrem Bendou, navíc jim můžou sekundovat další nadějní mladíci. Třeba David Jelínek z Badalony, rozehrávač David Marek, křídelní hráči Pavel Slezák s Pavlem Pumprlou. Pokud by je doplnili právě třeba ostřílení Welsch s Bartoněm, má mužstvo solidní perspektivu.

Navíc v záloze čekají hráči, kteří loni na mistrovství Evropy do 16 let vybojovali senzační stříbro. Nyní jde o to, aby získali herní praxi. Klíčový problém ale je, že v české lize zaplavené cizinci dostávají šancí málo.

Otázkou pro další dny zůstává, který z trenérů českou reprezentaci v příštích letech má převést přes trnitou barážovou cestu. Šéf federace Jansta zatím nechtěl předjímat, v nejbližších dnech se v první řadě chystá sejít se současným koučem Ježdíkem, pod jehož vedením tým loni nepřešel kvalifikaci a nyní ani přes baráž. "Ale vážím si ho jako zkušeného odborníka. Teď je předčasné mluvit o jiných jménech, nejprve chci situaci analyzovat s ním. A není vyloučena ani varianta, že Ježdík zůstane u mužstva dál," dodal Jansta.

Reklama

Související témata: