Hlavní obsah

Volejbalisté prohráli na ME se Srbskem 0:3

ISTANBUL

Čeští volejbalisté v pátek prohráli ve svém prvním utkání na mistrovství Evropy v Istanbulu s favorizovaným Srbskem 0:3, když v druhé sadě nevyužili setbol. Svěřence trenéra Jana Svobody čekají o víkendu zápasy s Itálií a Bulharskem, ze skupiny postoupí tři týmy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Srbové zahráli líp než včera, druhá věc je samozřejmě, co jim povolili Bulhaři a co my. Škoda ale toho druhého setu, tam zřejmě zapracovala koncentrace. My jsme především celkově neubránili ty situace, na které jsme se připravovali," řekl ČTK Svoboda.

Srbové ve svém úvodním zápasu na turnaji ve čtvrtek podlehli po pětisetovém dramatu Bulharsku a druhý nezdar by jim značně pošramotil postupové vyhlídky, což hvězdná osa Grbič, Miljkovič nehodlala dopustit. Český výběr vyrukoval do boje proti letošním finalistům Světové ligy v sestavě se Štokrem, který oproti srpnové kvalifikaci MS nahradil na postu univerzála Konečného.

Soupeře zpočátku vyvedly z rovnováhy především Ticháčkovy a Štokrovy servisy, ale i dobrá práce bloku a obou českých smečařů. Jenže za nadějného stavu 17:14 pro Čechy náhle srbský motor zabral v podstatně vyšších obrátkách, rychle se dostal do vedení 20:19 a v koncovce nedovolil protivníkovi ani náznakem pomýšlet na úspěch. "Vytvořili jsme si tlak na podání, ale nedokázali jsme to dohrát," poznamenal Svoboda.

Blokařská převaha se přestěhovala na srbskou stranu, což po Hudečkově nekompromisně zastaveném útoku při setbolu záhy poznal i střídající Konečný. Celkově Srbové vyhráli na bloky 12:2, smečařskou dominanci zase potvrzoval Miljkovič, který proti Bulharsku skóroval pětatřicetkrát a i dnes byl s 16 body nejlepším mužem zápasu.

Tříbodová ztráta Čechy nezlomila

Ani Čechy však v druhé sadě tříbodová ztráta nezlomila. Nahrávač Ticháček dokonce dvěma přímými body z podání otočil stav na 22:21 a Konečný pak svým útokem zařídil setbol. Jenže Srbové ho odvrátili a hned první šanci, která se naskytla jim, po špatném českém příjmu okamžitě proměnili.

Svoboda si cenil toho, že oba sety byly výsledkově vyrovnané, ačkoli statistika vyznívala poměrně jasně ve prospěch srbského celku. "Druhý set jsme dokonce mohli vyhrát. Špatně jsme ale vyřešili některé situace, třeba po míčích zadarmo," konstatoval.

Že ani srbské mužstvo není v optimální pohodě, dokázal začátek třetí sady, kdy lehce ztratilo čtyřbodový náskok, ale čeští volejbalisté tohoto zaváhání nedokázali využít. Naopak po další sérii už favorit vedl 14:7 a v hlubokém útlumu hrající Češi neměli ve svém arzenálu nic, čím by jeho cestu za vítězstvím zastavili.

V sobotu se český výběr utká s Itálií, která svůj první zápas na turnaji rovněž prohrála 0:3. "Z toho pohledu to možná vypadá jako rozhodující duel o postup, ale my tady musíme jít naplno do každého zápasu," prohlásil Svoboda.

Mistrovství Evropy volejbalistů, skupina D (Istanbul):
Srbsko - Česko 3:0 (22, 24, 14)
Rozhodčí: Varthalitis (Řec.), Jacyna (Pol.). Čas: 72 min. Diváci: 180.
Srbsko: N. Grbič, Janič, Stankovič, Miljkovič, Kovačevič, Podraščanin, libero Samardžič - Petkovič, Gerič. Trenér: Kolakovič.
Sestava ČR: Ticháček, Hudeček, Veselý, Štokr, Pláteník, Lébl, libero Kryštof - Konečný, M. Novotný, Škach, Popelka, Holubec. Trenér: Svoboda.

Reklama