Hlavní obsah

Volejbalisté podlehli na ME Itálii a mají už jen minimální šanci

ISTANBUL

Čeští volejbalisté v sobotu prohráli na mistrovství Evropy v Istanbulu s Itálií 0:3. Svěřenci trenéra Jana Svobody tak po druhém nezdaru mají už jen teoretickou naději na postup ze skupiny D do čtvrtfinálové fáze šampionátu, v neděli by museli hladce porazit dosud stoprocentně úspěšné Bulharsko.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Dnes to pro nás bylo nesmírně obtížné. Italové byli lepší, především na síti, lépe přihrávali a dělali mnohem méně chyb než my. Teď se musíme soustředit na nedělní zápas, je to naše poslední šance," uvedl trenér Jan Svoboda na stránce Evropské volejbalové konfederace CEV.

Oba týmy své úvodní zápasy na turnaji prohrály, a tak se bojovalo o naději. To pro Italy představovalo hodně nezvyklou situaci, i když celek, který za posledních 20 let nasbíral šest evropských titulů a tři zlaté medaile z mistrovství světa, přece jen v minulých sezonách přední pozice poněkud vyklidil.

Vyrovnali se s ní však velmi zkušeně. V úvodu utkání vsadili na razantní servis, a když se k tomu připočetly čtyři útočné nepřesnosti univerzála Konečného, musel za stavu 4:11 na hřiště Štokr. Nevycházely ani Ticháčkovy kombinace s Léblem na středu sítě a italští obránci byli dobře připraveni i na smečaře. "Začali jsme s mnohem větší koncentrací než včera," poznamenal italský nahrávač Valerio Vermiglio.

Set skončil drtivým rozdílem 25:12, ale české volejbalisty to nedeprimovalo. Italům přestalo v druhém dějství vycházet podání a prostřídaná sestava s Popelkou a Holubcem držela vyrovnaný stav. Nejčastěji byl v akci Pláteník, který úspěšně přihrával i útočil.

Nový nahrávač Travica pak sice poslal chytrým úderem soupeře do trháku, ale série Hudečkových servisů znamenala vyrovnání na 23:23. Češi poté odvrátili tři setboly, jenže při čtvrtém překvapil Pláteníka zkrácený servis Birarelliho.

A začátek třetího setu českým reprezentantům zase vůbec nevyšel. Ani střídání nepomáhala, například Marek Novotný se za stavu 2:10 po svém příchodu na hřiště uvedl hrubkou na příjmu.

Italové však začali být bezstarostní příliš brzy, jen přihlíželi soupeřově stíhací jízdě za vyrovnáním na 16:16, pak se ale na českou stranu dvorce opět nastěhovaly fatální nepřesnosti. Po druhé prohře 0:3 jsou šance Svobodova týmu na start ve čtvrtfinálové skupině už jen minimální.

Mistrovství Evropy volejbalistů, skupina D:
Itálie - Česko 3:0 (12, 26, 20)
Sestava ČR: Ticháček, Hudeček, Veselý, Konečný, Pláteník, Lébl, libero Kryštof - Štokr, Škach, Popelka, Holubec, M. Novotný. Trenér: Svoboda.

Reklama