Hlavní obsah

Volejbalisté zakončili mistrovství Evropy prohrou s Bulhary

ISTANBUL

Čeští volejbalisté se s mistrovstvím Evropy v Istanbulu rozloučili třetí porážkou. Bulharsku v neděli podlehli 1:3. O poslední pozici českého týmu v tabulce skupiny D se definitivně rozhodlo už odpoledne, když Italové uhráli proti Srbsku potřebný set.

Článek

Bulhaři naopak měli jistotu, že postoupí a že se jim do tabulky čtvrtfinálové skupiny nebude případný nezdar s Čechy započítávat. Přesto bronzoví medailisté z posledního mistrovství světa utkání nevypustili a kromě druhého dějství v ostatních sadách dominovali.

Trenér Jan Svoboda si však cenil přístupu, s kterým reprezentanti už v rozhodnuté situaci do boje proti Bulharsku šli. "Nastoupili s obrovským odhodláním uhrát co nejlepší výsledek a zahrát co nejlepší volejbal. A tři sety se jim to dařilo - vydrželi s Bulhary hrát naprosto vyrovnaně a chvílemi je dokázali i zatlačit," řekl ČTK.

Turecký turnaj mu ale znovu potvrdil, co českému mužstvu v zápasech proti soupeřům z nejužší světové i evropské špičky především schází. "Když už hrajeme dobře, obvykle to nevydržíme do 25. bodu, nebo jenom jeden set," konstatoval Svoboda.

Český celek tak nicméně odvrátil hrozbu potupné nuly na kontě vyhraných setů, což by znamenalo nejhorší vystoupení v historii. Jeden set uhrál i československý výběr na ME v roce 1991 v Německu, tehdy ale z pěti zápasů.

Svobodovi svěřenci dnes potřebovali, aby Srbové neztratili proti Italům ani set. Pak by ještě existovala alespoň teoretická naděje na to, že by mohlo případně dojít na další postupové kritérium, kterým je celkový poměr míčů. Jenže Italové prohráli 1:3, a tak Češi už před zápasem věděli, že ani hladké vítězství nad Bulharskem je v turnaji neudrží.

Proti Bulharům dokázali získat set, což se jim v srpnové kvalifikaci MS 2010 ve Varně nepovedlo. Tam domácí tým porazil svěřence trenéra Zdeňka Haníka 3:0. Češi přesto na šampionát postoupili, Haník však tři dny po kvalifikačním turnaji nečekaně rezignoval a před ME ho nahradil dosavadní asistent Svoboda.

Z nabité skupiny D tak do čtvrtfinálové fáze turnaje podle očekávání prošlo favorizované trio Bulharsko, Srbsko, Itálie. Istanbulskou šestici doplnily Rusko, Nizozemsko a Finsko a od úterý do čtvrtka se bude hrát o dvě místa v semifinále.

V Izmiru si zajistili postup Polsko, Francie, Německo, Řecko, Slovensko a španělští obhájci mistrovského titulu z předloňského roku. Vedle Čechů se s šampionátem loučí také Slovinci, Estonci a domácí Turecko, všechny vyřazené celky budou klasifikovány na 13. místě.

Mistrovství Evropy volejbalistů:
Skupina D (Istanbul):
Bulharsko - Česko 3:1 (19, -23, 20, 17)
Rozhodčí: Ilbeyli (Tur.), Alijev (Ázerb.). Čas: 97 min. Diváci: 280.
Bulharsko: Cvetanov, Žekov, Kazijski, Josifov, Nikolov, Aleksijev, libero Salparov - V. Bratojev. Trenér: Prandi.
Česko: Ticháček, Hudeček, Holubec, Štokr, Pláteník, Lébl, libero Kryštof - Popelka, Veselý, Konečný, Škach. Trenér: Svoboda.

Reklama