Hlavní obsah

Volejbalisté nedokázali na ME zaskočit nikoho z tria favoritů

ISTANBUL/PRAHA

Čeští volejbalisté se na mistrovství Evropy v Istanbulu o překvapení nepostarali. Z nabité základní skupiny D na jejich úkor podle očekávání postoupily týmy Bulharska, Srbska a Itálie, s nimiž svěřenci trenéra Jana Svobody dokázali uhrát jediný set. Podle kouče, který převzal národní mužstvo dva týdny před šampionátem, byli favorizovaní soupeři dobře připraveni na současný základní kámen české hry, útok univerzálních hráčů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čeští volejbalisté - ilustrační foto

Článek

Jan Štokr a především David Konečný, kteří se postarali o značné množství českých bodů na předchozích reprezentačních akcích, tentokrát proti trojici celků ze světové špičky nezazářili. "Vlastně za celý turnaj se nenašli, i když se několikrát prostřídali. Určitě ale mělo vliv to, že hráli proti lepším obranám, protože stejný obrázek byl i proti Bulharsku v kvalifikaci mistrovství světa," řekl ČTK Svoboda po pondělním návratu do Prahy.

Český výběr ve skupině nenarazil ani na jednoho sobě rovného soupeře. Hned po rozlosování ME se mezi třemi medailovými adepty ocitl v roli jasného outsidera. "Věděli jsme, že to bude nesmírně těžké. Že nás k úspěchu přiblíží jen to, když nasadíme maximální výkon a udržíme ho co nejdelší dobu. I tyhle mančafty prohrávají, jsou to jenom lidi a dají se donutit k chybám. Ale proti nám odolali a dokázali ten tlak vydržet," poznamenal Svoboda.

Potíže v obraně i na příjmu

Vedle výkyvů ústředních útočníků tým zaostával i v obraně. "A to jak na bloku, tak v poli. V tom byli všichni soupeři lepší. A další problém jsme paradoxně měli s příjmem lehčího plachtícího podání," podotkl Svoboda.

Pozitiva se mu po třech jednoznačných porážkách hledala těžko. "Na servisu jsme zase dokázali zatlačit, líbil se mi i přístup a odhodlání hráčů v situaci, kdy už bylo jasné, že nepostupujeme, a těžko se hledala motivace. Právě s Bulharskem jsme podali asi nejlepší výkon, plus ještě ty dva sety se Srbskem. Naopak s Itálií to mrzelo všechny, tam všichni cítili, že se dalo uhrát víc," řekl Svoboda.

Nečekaný posun z postu asistenta na pozici hlavního kouče reprezentace, kterou krátce před ME opustil Zdeněk Haník, pro něj nepředstavoval žádnou zásadní změnu. "Naopak, v extralize už koučuju několik let, je mi to i bližší. Těžší to ale bylo o to, že tohle byl nároďák a hned mistrovství Evropy, navíc s takovýmihle soupeři," prohlásil Svoboda, jehož nyní čeká návrat do extraligové Příbrami. U reprezentace by rád pracoval dál, o tom ale rozhodne vedení svazu, neboť současnému realizačnímu týmu vyprší smlouvy na konci září.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články