Hlavní obsah

Basketbalová NBA zřejmě přijde o své rozhodčí

NEW YORK

Basketbalové NBA hrozí, že přijde o své rozhodčí. Sudí stále neúspěšně vyjednávají s vedením zámořské soutěže o podmínkách nové dvouleté smlouvy a dohoda je zatím v nedohlednu. Vedení NBA už přiznalo, že od příštího týdne začne školit náhradní sudí.

Článek

Podle mluvčího unie rozhodčích Lamella McMorrise není problém v platech, ale v rentě po skončení rozhodcovské kariéry. "Jsme stále otevřeni k dialogu, ale zároveň připraveni na to, že v NBA nebudeme," uvedl McMorris po celodenním jednání 57 rozhodčích v Chicagu.

"Je evidentní, že vedení ligy nemá v tuto chvíli zájem pokračovat v debatě," tvrdí.

Kontrakt mezi rozhodčími a NBA vypršel 1. září. "Mohu jen říct, že vždycky je čas k dohodě, pokud to obě strany chtějí. Nejsem ale optimistou po tom, co se dnes stalo," prohlásil Rick Buchanan, který v jednání zastupuje NBA.

Podle Buchanana nabídlo vedení soutěže arbitrům nejlepší možnou dohodu v současné ekonomické situaci. "Tím, že ji odmítli, nedali nám jinou možnost, než začít využívat náhradní sudí," uvedl.

Přípravná utkání před sezonou tak budou nejspíš řídit rozhodčí z vývojového programu a z ženské WNBA. V NBA byli náhradníci nasazeni naposledy v sezoně 1995/96, úroveň řízení zápasů však byla všeobecně kritizována.

Reklama