Hlavní obsah

Basketbalisté Španělska budou hrát na ME o zlato se Srby

KATOVICE

Španělští basketbalisté postoupili opět do finále mistrovství Evropy. Úřadující světoví šampioni dnes v polských Katovicích porazili v semifinále Řecko 82:64. Jejich soupeřem v neděli bude Srbsko, které porazilo Slovince 96:92 po prodloužení.

Foto: Ivan Milutinovic , Reuters

Basketbalisté Španělska oslavují vítězství nad Řeckem

Článek

Španělé budou v neděli útočit na premiérový titul z mistrovství Evropy. Představí se sice již ve sedmém kontinentálním finále, pokaždé se však museli spokojit se stříbrnými medailemi. Srbové na posledních třech ME nezískali ani medaili, proti španělskému týmu ale rozhodně bez šancí nejsou. Úřadující mistry světa už dokázali porazit v základní skupině.

V dnešním duelu nedali Španělé Řecku nejmenší šanci a zápas od začátku kontrolovali. Nejlepším hráčem vítězů byla hvězda Los Angeles Lakers Pau Gasol, který se na vítězství podílel 18 body a šesti doskoky.

To druhé semifinále bylo především v závěru mnohem dramatičtější. Srbové dokázali ve třetí čtvrtině vymazat desetibodové manko a na okamžik se dostali do vedení. Slovincům však vyšlo několik tříbodových pokusů a v závěru byli vždy o krůček vpřed. Autor celkem 32 bodů Miloš Teodošič však trojkou dvacet sekund před koncem vyrovnal a v prodloužení dalšími důležitými střelami z dálky rozhodl o osudu utkání. Slovincům nepomohlo ani 47 bodů bratrů Domena a Erazema Lorbekových.

Nedařilo se neúspěšným obhájcům titulu Rusům ve hře o 5. až 8. místo. Rusové prohráli 69:76 s Chorvatskem a na turnaji obsadí nejlépe sedmé místo a nekvalifikovali se tak na mistrovství světa, které bude v příštím roce hostit Turecko. Chorvaté si naopak zajistili start na MS stejně jako Francie, která porazila Turecko 80:68.

Oba vítězné týmy čeká v neděli duel o končenou pátou příčku, MS už mají jisté i všichni semifinalisté a pořadatelská země. Rusko a další neúspěšné celky z celého světa budou moci ještě spoléhat na přidělení divoké karty. Federace FIBA o čtyřech šťastných držitelích rozhodne podle speciálních kritérií v prosinci.

Francie si zajistila účast na MS, ačkoliv na evropský šampionát postoupila až z dodatečné kvalifikace těsně před turnajem. V Polsku ale tým kolem hvězdy NBA Tonyho Parkera držel až do čtvrtfinálového duelu se španělskými mistry světa neporazitelnost a dnes si jedno ze šesti postupových míst zajistil výhrou nad Tureckem. To nastoupilo sotva 18 hodin po demotivující a vyčerpávající semifinálové prohře v prodloužení od Řecka.

Ve druhé čtvrtině přitom Francie byla v jednu chvíli pozadu o 19 bodů. Na konci třetí části už ale bylo vyrovnáno a od stavu 59:59 dali Francouzi 17 bodů za sebou. V této šňůře byl autorem prvních jedenácti bodů právě Parker; hráč San Antonia Spurs jich dal celkem 28.

Také ve vyrovnaném duelu Chorvatů proti Rusku byl ústřední postavou vítězů hráč z NBA. Rozehrávač Roko-Leni Ukič z Toronta zaznamenal 18 bodů a osm asistencí.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Polsku v Katovicích:
Semifinále:
Španělsko - Řecko 82:64 (49:40), Srbsko - Slovinsko 96:92 po prodl. (79:79, 35:45).
O 5. - 8. místo:
Francie - Turecko 80:68 (32:43), Chorvatsko - Rusko 76:69 (33:41).

Reklama