Hlavní obsah

Španělští basketbalisté jsou poprvé mistry Evropy

KATOVICE

Španělští basketbalisté se poprvé v historii stali mistry Evropy. V dnešním finále šampionátu v Polsku porazili Srbsko 85:63 a kontinentální titul přidali k tomu světovému, který získali před třemi lety. Bronz vybojovali v Katovicích Řekové.

Foto: Ivan Milutinovic, Reuters

Španělský basketbalista Pau Gasol (vlevo) blokuje se spoluhráčem Jorge Garbajosou Srba Krstiče ve finále mistrovství Evropy.

Článek

Španělé finálovému soupeři i s úroky oplatili prohru z prvního hracího dne turnaje a ani na okamžik nepřipustili možnost opakování posledního šampionátu, na kterém je Rusové připravili o titul košem dvě vteřiny před koncem. Před dvěma lety to tehdy znamenalo pro Španěly už šesté stříbro, v minulosti získali i dva bronzy.

V duelu týmů, které vyhrály dvě poslední mistrovství světa, měli Španělé od počátku navrch. Pod vedením hvězdy NBA a nejlepšího střelce turnaje Paua Gasola získali do první přestávky desetibodový náskok, v poločase už nad mladým celkem soupeře s věkovým průměrem pod 23 let vedli o 23 bodů.

Jen v třetí části se hrál vyrovnaný basketbal, ale Španělé už si cestu ke zlatým medailím jistě kontrolovali a v poslední čtvrtině Srby dorazili. Vysokým vítězstvím potvrdili pozici absolutní světové extratřídy - Španělé nechyběli čtvrtým rokem po sobě v žádném finále velkého turnaje, po triumfu na MS ale nezvládli rozhodující zápasy minulého ME s Ruskem a loňské olympiády v Pekingu s USA.

Gasol, který před turnajem neabsolvoval ani jediný přípravný zápas kvůli zranění a následné operaci prstu, byl ve finále opět nejplatnějším hráčem s 18 body a 11 doskoky. Vedle vítězství v tabulce střelců skončil druhý v doskakování za Polákem Marcinem Gortatem a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. V tomto roce slavil Gasol už druhý velký triumf, protože v červnu se stal v dresu Los Angeles Lakers šampionem NBA.

Na srbské straně dali po 15 bodech Novica Veličkovič a Uroš Tripkovič.

Bronz míří do Řecka 

Bronzové medaile vybojovali vicemistři světa z Řecka. V utkání o třetí místo porazil tým šampionů z roku 2005 Slovinsko 57:56.

Řekové, kteří v semifinále vypadli se Španěly, měli v posledním utkání oporu v pivotovi Sofoklisi Schortsianitisovi. Nastřílel 23 bodů a byl v týmu vítězů jediným střelcem s dvouciferným ziskem. Slovinským skóre hýbali především Jaka Lakovič (16 bodů) a Erazim Lorbek (12), ale na první medaili v historii to Slovincům nestačilo.

Pátí skončili Francouzi, kteří porazili Chorvatsko 69:62. Jejich jediným nezdarem na turnaji tak zůstala čtvrtfinálová prohra s pozdějšími šampiony. Měli tedy celkově lepší bilanci než Španělé, protože ti na turnaji prohráli i s Tureckem. V zápase o sedmé místo nedali sesazení obhájci titulu Rusové šanci Turecku, které bude příští rok pořádat mistrovství světa.

Zápasy o konečné umístění basketbalového mistrovství Evropy mužů:
Finále: Španělsko - Srbsko 85:63 (52:29),
Nejvíce bodů: Gasol 18, Fernandez 13, Navarro 12, Rubio 10 - Veličkovič a Tripkovič po 15, Krstič 12. Rozhodčí: Brazauskas (Lit.), Voreadis (Řec.), Bachar (Izr.). Trestné hody: 15/12 - 17/13. Fauly: 20:20. Trojky: 7:6. Diváci: 10 000.
o 3. místo: Řecko - Slovinsko 57:56 (31:24),
o 5. místo: Francie - Chorvatsko 69:62 (34:24),
o 7. místo: Rusko - Turecko 89:66 (51:40),

Reklama

Související témata: