Hlavní obsah

Nejbohatší Rus si našel novou hračku: tým NBA

NEW YORK

Ruský magnát Michail Prochorov si vyhlédl novou hračku. Nejbohatší Rus si za 200 miliónů dolarů koupí celek basketbalové NBA New Jersey Nets. Čtyřiačtyřicetiletý chlapík, který je do basketbalu blázen, se stane v historii prestižní soutěže vůbec prvním vlastníkem, jenž nepochází ze Severní Ameriky.

Článek

Miliardář se také zavázal k dalším investicím. Měl by se téměř z poloviny podílet na výstavbě nové haly pro Nets v Brooklynu, kam se přesunou z nynější arény Izod Center v East Rutherfordu, která je v provozu už 28 let. Celá transakce má být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Ruští boháči se již delší dobu angažují ve světě sportu. Některé najdete v anglických fotbalových klubech, Prochorov je prvním ze skupiny ruských miliardářů, kteří se vydávají přes Atlantik na americkou sportovní scénu.

Majitelé klubů vstup ruského magnáta do NBA vesměs vítají. Například Mark Cuban z Dallas Mavericks rychle přispěchal s nataženou pravicí. Prochorova podpořil slovy: „Zamlouvá se mi tahle myšlenka. Přinese nový pohled, novou perspektivu, otevře dveře na nové finanční trhy.“

Také komisionář soutěže David Stern si libuje. "Zájem o NBA roste po celém světa a nás mimořádně těší, že pan Prochorov se rozhodl spojit s Nets, což bude příležitost k dalšímu rozvoji basketbalu v Rusku," uvedl v prohlášení Stern. I proto lze očekávat, že jeho transakci vedení soutěže posvětí. Prodej klubu musí vždy schválit tři čtvrtiny Rady guvernérů NBA.

Prostřednictvím NBA pomoci Rusku

Prochorov je svobodný mládenec známý svou zálibou v marnotratných večírcích. Má také vroubky ve své minulosti. V roce 2007 ho ve Francii zadrželi pro podezření z kuplířství. Prý měl dohazovat dívky do postelí svých bohatých kumpánů. Po 100 hodinách byl ale propuštěn.

Kariéru odstartoval v osmdesátých letech prodejem džínsů v Moskvě, odtud se vypracoval až do závratných výšin. Nyní Prochorov hraje v první lize boháčů. Vlastní podíly v řadě metalurgických společností, včetně gigantu UC Rusal, největšího světového výrobce hliníku a kysličníku hlinitého. Magazín Forbes odhaduje jeho jmění na téměř 15 miliard dolarů.

K basketbalu přičichl v mládí a v současnosti vlastní také podíl v CSKA Moskva. Co ho vedlo ke koupi Nets, o tom se mimo jiné zmínil i na svém blogu, kde uvedl, že to může pomoci zvýšit kvalitu basketbalu v Rusku. Jak? Převzetím tréninkových technik z NBA a tím, že mladí Rusové budou mít možnost navštěvovat tréninkové kempy NBA. Stejně tak mohou odjet za oceán na zkušenou i ruští trenéři.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články