Hlavní obsah

České volejbalistky vstoupily do ME porážkou se Slovenskem

KATOVICE

České volejbalistky vstoupily do mistrovství Evropy porážkou se Slovenskem 2:3, i když se jim podařilo po prohraném prvním setu otočit průběh utkání. Rozhodujícím okamžikem zápasu byl závěr čtvrtého setu, který svěřenky trenérky Táni Krempaské nezvládly. V tie-breaku si nechaly snadno bodově utéct, v závěru sice odvrátily tři mečboly, ale zápas už nezvrátily. V sobotu se utkají s favoritem skupiny D Srbskem.

Článek

"Rozhodla větší bojovnost slovenského týmu v závěru. My jsme špatně útočily a hlavně jsme nechaly soupeřky v tie-breaku snadno odskočit. Tak vysoký náskok se už jen těžko snižoval," uvedla na tiskové konferenci po utkání Krempaská.

Přání trenérky Krempaské vyhrát první sadu a tím získat psychickou výhodu zůstalo nevyslyšeno. Na výkonu českého týmu se projevila nervozita, z níž pramenily chyby hlavně při podání. Sedm zkažených servisů umožnilo soupeřkám získat klid. Slovenky právě v této činnosti český tým výrazně předčily, většina míčů směřovala na nejistě přijímající smečařku Havelkovou. Podáním dostávaly Slovenky své protivnice pod tlak a hodně jim komplikovaly založení útočných akcí. Celý úvodní set české hráčky pouze dotahovaly. V závěru první sady Slovenky odskočily po nedorozuměních českých hráček na síti na pětibodový rozdíl 23:18, což jim stačilo na pohodové získání prvního setu.

Zcela jiný scénář nabídla druhá sada, která byla vyrovnaná pouze do stavu 11:11. Pak české volejbalistky výrazně zpřesnily svou hru a hlavně zvýšily tlak v zakončení. Slovenky si najednou nevěděly rady s jejich přesnými bloky. Oproti prvnímu setu se přestala prosazovat nebezpečná Soáresová. Právě v ubránění opory mistrovského Prostějova byl klíč ke zvratu. České volejbalistky získaly až nečekaně snadno náskok 21:14 a zajistily si klid do koncovky.

Češky dominovaly i v závěru třetí sady

Ve zlepšeném výkonu pokračovaly i ve třetí sadě. Trenérka Krempaská začala do hry častěji nasazovat vedle Tomanové i druhé libero Jášovou. České hráčky získaly bodovou šňůrou 10:2 rozhodující náskok a český kouč Slovenek Rostislav Čada se snažil střídáními otupit nápor. Jeho týmu se povedlo snížit na rozdíl tří bodů, v závěru setu ale dominovaly Češky.

Slovenkám se přesto podařilo průběh zápasu otočit. Jejich náskok se sice povedlo na chvíli přibrzdit zařazením nových hráček Jelínkové a Havlíčkové, v dramatickém závěru ale měl navrch soupeř.

Prohraná sada výrazně zacloumala s psychikou českých hráček, které v úvodu posledního setu zcela vypadly z herního rytmu. Nepřesnosti a chyby dopomohly Slovenkám k výraznému náskoku 9:2, který se málem podařilo otočit. Za stavu 10:12 ale Havlíčková zkazila podání a slovenské volejbalistky navzdory obětavosti českého týmu a třem odvráceným mečbolům vstoupily do šampionátu úspěšněji.

"Šli jsme do utkání s tím, že nemáme proti vynikajícímu českému týmu co ztratit. Rozhodl nadšený výkon našeho týmu," řekl ČTK trenér Čada. Podle něj rozhodl závěr čtvrtého setu, v němž Slovensko prohrávalo 21:23, ale nakonec vyhrálo. "Z vítězství máme obrovskou radost. Do šampionátu jsme vstupovali s tím, že budeme čekat na šanci, abychom alespoň jednou ve skupině vyhráli. Ani dnešní úspěch ale nemusí stačit k postupu ze skupiny," dodal Čada.

Mistrovství Evropy volejbalistek:
Skupina A (Lodž):
Nizozemsko - Chorvatsko 3:0 (11, 18, 12),
20:00 Španělsko - Polsko.
Skupina B (Vratislav):
Turecko - Francie 3:0 (22, 9, 15), Itálie - Německo 3:0 (15, 22, 22).
Skupina C (Bydhošť):
Belgie - Bělorusko 3:1 (-26, 20, 25, 22),
20:00 Bulharsko - Rusko.
Skupina D (Katovice):
Slovensko - Česko 3:2 (21, -17, -19, 23, 13)
Čas: 117 min. Diváci: 2000.
Česko: Mühlsteinová, Havelková, Kallistová, Matuszková, Šenková, Plchotová, libero Tomanová - Jášová, Jelínková, Havlíčková, Hasalíková.
Slovensko: Smáková, Rojková, Gogolová, Soáresová, Konečná, Hrončeková, libero Kohútová - Kuciaková, Crkoňová, Noseková, Viestová.
Ázerbájdžán - Srbsko 0:3 (-12, -21, -19).

Reklama