Hlavní obsah

Volejbalistky nestačily na Němky a prohrály hladce 0:3

KATOVICE

České volejbalistky vstoupily do čtvrtfinálové skupiny F mistrovství Evropy porážkou s Německem, kterému v úterý v Katovicích podlehly hladce 0:3 po setech 26:28, 12:25 a 15:25. Dalšími soupeřkami výběru trenérky Táni Krempaské budou ve středu od 15:00 obhájkyně titulu Italky a ve čtvrtek celek Turecka.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Německá volejbalistka Christiane Furstová smečuje přes blok Anny Kallistové.

Článek

Češky se letos střetly s Němkami již posedmé a pošesté odešly poraženy, přičemž pětkrát prohrály v přípravných duelech na přelomu června a července. "Z příprav jsme měli Němky vypozorované a v prvním setu to vycházelo," řekl České televizi asistent Kamil Tuček. "Od druhého setu si každá hráčka začala dělat na palubovce, co chtěla. Naše hra se neměla na čem chytit a ocitla se v troskách," dodal. Trenéři proto po utkání mluvili v kabině hodně nahlas.

V první sadě ještě dokázaly hrát Češky s německým týmem vyrovnanou partii. Za stavu 15:16 si Krempaská vzala oddechový čas. "Všechno jde z hlavního kůlu, když je tam jedenáctka, jde o to to ubránit," nabádala česká trenérka. V německém týmu nejvíce bodovala smečařka Christiane Fürstová a nebezpečná byla i Margareta Kozuchová.

Ještě do konce prvního setu se českým volejbalistkám relativně dařilo odolávat, třikrát odvrátila setbol Adlerová, ale když vyrovnanou koncovku ztratily, ve zbylém průběhu utkání se z palubovky vytratily. Němkám pak zisk bodů hodně usnadňovaly. Špatný příjem měl za následek nedůrazný útok, nepomohlo ani střídání a ztráta rychle narůstala. "Pojďme hrát, ať nám neutečou! První set jste hrály pěkně," burcovala trenérka opakovaně, ale víceméně marně.

Ve druhém setu její tým prohrával 2:8, ve třetím dokonce 2:12 a obě sady se prakticky dohrávaly bez šance na český úspěch. "Neplníte jediný taktický pokyn!" zlobila se Krempaská. Němky proměnily hned první mečbol a prázdný výraz Heleny Havelkové sedící po prohře na lavičce vyjadřoval rozčarování hráček. "Nemyslím si, že jejich servis byl tak dobrý, ale největší rozdíl byl v útoku. Dokázaly si dobře přihrát a suverénně útočit, což nám se nevedlo," řekla Havelková.

České volejbalistky získaly dohromady za druhý a třetí set jen o bod více než za celou první sadu.

Mistrovství Evropy volejbalistek:
Čtvrtfinálová skupina E (Lodž):
Rusko - Španělsko 3:1 (21, 24, -19, 20), Nizozemsko - Bulharsko 3:0 (19, 20, 18), Polsko - Belgie 3:1 (16, -21, 19, 12).
Čtvrtfinálová skupina F (Katovice):
Itálie - Ázerbájdžán 3:0 (27, 23, 13), Německo - Česko 3:0 (26, 12, 15), 20:00 Turecko - Srbsko.

Reklama