Hlavní obsah

VIDEO: Basketbalistky USK by rády prodloužily kralování na českém trůnu

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha by nerady opustily pozici na českém trůnu, kam se dostaly v minulé sezóně po ukončení čtrnáctiletého panování svých rivalek z Brna. Tým z Folimanky s posíleným kádrem, který ale už opustila s kariérou se loučící kapitánka Micheala Ferančíková, i v nové sezóně touží ovládnout domácí ligovou soutěž. Navrch by rád přidal premiérový triumf v Českém poháru a konečně touží výrazně prorazit také v Evropské lize, kde pokukuje po účasti mezi elitní osmičkou.

Článek

Pražanky tak vstupují do sezony, kterou zahájí dnes úvodním ligovým duelem s Valosunem Brno, znovu s velkými ambicemi a rozpočtem pohybujícím se opět těsně pod hranicí čtyřiceti miliónů korun. "Je to sport, povést se všechno nemusí, ale podmínky a kádr na to máme. Hlavní bude, abych viděl, že jsme pro úspěch udělali maximum. Myslím, že našim holkám nehrozí, že by je potkala nějaká mistrovská kocovina," řekl v rámci středeční tiskové konference trenér USK Lubor Blažek. "Vítězství v lize se nám líbilo, chtěli bychom ho zopakovat," přidal se manažer Marek Kučera.

Blažek věří, že má k dispozici kvalitnější družstvo než v minulé sezoně, kdy USK v ligové soutěži v dramatické finálové sérii přemohl Brno. Pražský klub v letní pauze nesáhl k tak radikální obměně kádru jako v minulosti a jeho kostra zůstala až na odcházející Ferančíkovou pohromadě. "Náš záměr byl po zisku titulu sahat do něj co nejméně. Ale nějaké změny jsme provést museli," uvedl Blažek.

Místo Ferančíkové, po níž dnes symbolicky převzala kapitánskou pásku uzdravená Sandra LeDréanová, by pod košem měla zastoupit nová americká akvizice Cathrine Kraayveldová hrající zámořskou WNBA v barvách New Yorku Liberty. "Stylem hry se Míše (Ferančíkové) velmi blíží. Postupně se rozehrála i v zámořské soutěži a věříme, že k nám přijede dobře připravená," prohlásil Blažek. Ten bude hodně spoléhat i na řeckou střelkyni Evanthii Maltsiovou, nejlepší kanonýrku červnového ME v Lotyšsku.

Kraayveldová se k USK připojí za dva týdny

Plány Blažkovi komplikuje skutečnost, že Kraayveldová se k USK připojí až za dva týdny, stejně jako druhá americká akvizice a už také osvědčená opora vysokoškolaček rozehrávačka Lindsay Whalenová. Ta si navíc v zámoří poranila oko a bude mít několikatýdenní tréninkové manko. "Počítali jsme s tím, že přijedou později, ale je to samozřejmě handicap. Tým se s nimi bude zase muset sehrávat, což nějaký čas zabere," uvažoval Blažek.

Vedle Kraayveldové jsou novými posilami USK lotyšská reprezentantka Zana Tamaneová a členka širšího kádru českého národního týmu Edita Šujanová. Vytáhlé hráčky by měly také pražskému celku vyřešit problémy s hrou v podkošovém prostoru. Na Folimance se naopak rozloučili s Chorvatkou Ivankou Matičovou a Janou Stehlíkovou. "Věřím, že jsme silnější než loni. I když po přípravě cítím, že nám pořád ve hře něco vázne. Hlavně v útoku to pořád není to pravé. Budeme na tom muset hodně pracovat," řekl Blažek.

USK má na soupisce sedm cizinek, trenéři také vymýšlejí, jakým způsobem je budou nasazovat do české ligy, v níž jich může do utkání zasáhnout jen šest.

Ve skupině narazí na Košice, Šoproň, Gorzów a Ecopolis

Vysokoškolačky chtějí formu vyladit především na start Evropské ligy, nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu. Tu odstartují 28. října na palubovce francouzského Bourges. V šestičlenné skupině dále narazí na Košice, maďarskou Šoproň, polský Gorzów a španělského nováčka soutěže Rivas Ecopolis.

"Při losování jsme tentokrát měli docela štěstí, papírově máme asi nejhratelnější skupinu, co Euroligu hrajeme," přemítal Blažek. V USK si jako jednoznačnou povinnost vytyčili postup ze skupiny, který si zajistí čtyři nejlepší celky. Pražanky by ale také konečně poprvé v historii rády překročily první kolo play off a podívaly se alespoň mezi elitní osmičku.

Reklama