Hlavní obsah

Mattoni NBL si letos zahraje dvanáct týmů, za dva roky přibudou ještě další dva

PRAHA

V sobotu 3. října odstartuje již 18. ročník Mattoni Národní basketbalové ligy. Zatímco v nadcházející sezóně se v nejvyšší soutěži po roce opět představí dvanáct celků, v sezóně 2011/12 se liga rozšíří ještě o další dva týmy. Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámil předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta.

Článek

"K tomuto rozhodnutí nás dovedl sestup mužské reprezentace do skupiny B mistrovství Evropy. Chceme tak dát v budoucnu šanci také dalším mladým hráčům. Jedině skrz mládež vede cesta zpět na evropské výsluní," vysvětloval předseda České basketbalové federace (ČBF) Miroslav Jansta, proč se od sezóny 2011/12 zvýší počet týmů v Mattoni NBL na čtrnáct.

Narozdíl od minulé sezóny přibude jeden tým i v nadcházejícím ročníku. Místo jedenácti si jich ligu zahraje dvanáct. Nováčkem v nejvyšší soutěži bude Sokol Vyšehrad. A ještě k jedné změně došlo. Kondoři Liberec se přestěhovali do Brna a budou hrát pod hlavičkou Basketball Brno.

Favoritem tradičně Nymburk

Největším favoritem soutěže bude již tradičně šestinásobný mistr ligy Nymburk. "Samozřejmě bychom chtěli opět obhájit titul. Ale vůbec bych se nezlobil, kdyby nás občas někdo porazil. Určitě by bylo dobré, kdyby nám nějaký tým zatápěl a zvedla se nám konkurence," prohlásil předseda ČBF Jansta, který je zároveň prezidentem klubu ČEZ Basketball Nymburk.

I letos se v české basketbalové lize představí řada zahraničních hráčů, a to hned šestačtyřicet. Nejvíce jich je z USA a Slovenska. Chybět ale nebudou ani basketbalisté z Rakouska, Konga, Belgie, Polska, Kanady, Litvy, Chorvatska a Velké Británie.

Základní část bude mít čtyřiačtyřicet kol. Osm nejlepších týmů poté postoupí do play-off. Mistra ligy bychom měli znát nejpozději 10. června. Tým, který skončí na dvanáctém místě, sestoupí přímo do 1. ligy. pro sezónu 2010/2011 jej nahradí vítěz 1. ligy 2009/2010.

Tři týmy v evropských pohárech

Tři týmy se letos představí také v evropských pohárech. Zatímco hráči Prostějova a Nového Jičína se představí ve středoevropské lize (CEBL), Nymburk bude opět bojovat v Eurocupu. "Našim cílem je konečně postoupit ze skupiny," řekl dále Jansta.

Účastníci Mattoni NBL 2009/2010
ČEZ Basketball Nymburk
BK Prostějov
NH Ostrava
USK Praha
BK Děčín
Synthésia Pardubice
Mlékárna Miltra Nový Jičín
Karma Basket Poděbrady
BC Kolín
BK Breda & Weinstein Opava
Basketball Brno
Sokol Vyšehrad

Reklama

Související témata: