Hlavní obsah

Basketbalisté Prostějova mají za cíl hrát ligové finále

Basketbalisté Prostějova dostali před startem ligy od vedení klubu cíl v podobě postupu do finále play off. A to i přesto, že semifinalista minulého ročníku výrazně obměnil kádr a kvůli odchodu Skansky z pozice hlavního sponzora musel snížit rozpočet o patnáct procent. Z loňského týmu zůstali pouze Polák Robert Skibniewski, Jaroslav Prášil, Petr Dokoupil a zraněný Richard Leško.

Článek

"Rozhodně se nemůžeme spokojit pouze s postupem do čtvrtfinále play off. Jsem maximalista. Stálo mě nesmírné úsilí sehnat peníze na pokrytí rozpočtu na sezonu. Proto chci po hráčích, aby stejnou dřinu vynaložili i v zápasech," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda správní rady BK Prostějov Milan Matzenauer.

K obměně hráčského kádru se rozhodl trenér Peter Bálint po loňských zkušenostech, kdy vázla komunikace mezi americkými a českými hráči. "Tým nebyl optimálně složen, hlavně po povahové stránce. Proto jsme se zaměřili při hledání nových hráčů i na to, jakým způsobem spolupracují a chovají se nejen na hřišti, ale i v šatně. Máme nyní vyrovnaný kádr, který zatím splňuje mé představy. Ale nedokážu po sedmi týdnech říci, zda se nám výběr podařil," tvrdí kouč Bálint.

On sám je při vyhlašování cíle opatrnější. "Chtěli bychom hrát finále, ale sezóna bude dlouhá a může se cokoliv přihodit. Budeme hrát agresivnější basketbal a spoléhat na poctivou práci na hřišti," dodal Bálint, jehož tým na jaře prohrál v semifinále hladce s pozdějším mistrem z Nymburka.

Na rozdíl od minulých sezón přehodnotili basketbalisté Prostějova i své plány směrem k evropským pohárům. Místo Poháru Challenge se přihlásili pouze do Středoevropské ligy. "Rozhodnutí je ovlivněno i ekonomickými důvody, zvolili jsme finančně méně nákladnou soutěž. O vyhlídkách v této soutěži je zatím předčasné hovořit, neboť neznáme konkurenci," poznamenal Matzenauer.

Hlavní oporou Prostějova by měl být Litevec Benas Veiklas. Kromě něj jsou novými hráči v týmu jeho krajan Andrius Šležas, americký rozehrávač Eugene Lawrence, Polák Eadoslav Hyzy, Kanaďan Kyle Landry a čeští basketbalisté Jan Lipový, Ladislav Tóth, Jan Zlámal, Vojtěch Bratčenko, Jakub Krakovič a Aleš Chán.

Reklama

Související témata: