Hlavní obsah

Házenkářky začínají boj o Evropu

PRAHA

Zítřejším zápasem v Maďarsku, na který naváže hned první domácí vystoupení v neděli v Zubří proti Švédkám, začne pro české házenkářky kvalifikace ME 2010, které bude v prosinci příštího roku hostit Dánsko a Norsko.

Článek

„Čekají nás celky patřící mezi absolutní elitu kontinentu a hrozící především střelbou spojek, kterým dobře funguje i spolupráce s pivotem. Maďarky i Švédky navíc shodně skvěle zvládají rychlý přechod do útoku a praktikují zataženou obranu, budeme to mít proti nim těžké,“ uvažuje trenér Jiří Tkadlec.

Národní tým ve skupině, z níž postoupí dva nejlepší celky, potká ještě Ázerbájdžán. „Role favoritek patří soupeřkám, které se budeme snažit ale v každém zápase hodně trápit,“ říká kouč, jemuž nyní schází brankářská jednička Raníková.

„Teprve začíná trénovat po zranění kolena. Házenou přestala hrát i další zkušená gólmanka Selicharová, takže to v brance musí obstarat mladé holky,“ tvrdí trenér.

Naštěstí pro něj ostatní klíčové hráčky, které nemohly absolvovat koncem září přípravné soustředění, jsou už v pořádku.

„Spoléháme na spojky Zámorskou, Kysučanovou i Poznarovou, stejně tak na pivotku Simerskou. „Právě legionářky by měly prodat zkušenosti z evropských lig i poháru a dát hře týmu tvář. Aktuální formu ale odhalí až utkání v Kecskemétu a teprve po něm se můžeme začít bavit o reálných plánech,“ míní Tkadlec.

Nominace na utkání v Maďarsku a se Švédskem:
Doláková (Jindř. Hradec), Satrapová – K. Černá, Vítková, Knedlíková, Kutlvašrová (všechny Slavia), Kysučanová (Méty/Fr.), Poznarová (Patras/Řec.), Simerská (Le Havre/Fr.), Zámorská (Byasen/Nor.), Hrbková, Spíchalová, Tomečková (všechny Olomouc), Růčková, Salčáková (obě Zlín), Crhová (Písek), Martinková (Most).
Kvalifikační termíny – 15. 10. v Maďarsku (19 h, Kecskemét), 18. 10. se Švédskem (15.30 h, Zubří), 31. 3. v Ázerbájdžánu (Baku), 4. 4. s Ázerbájdžánem, 27. 5. s Maďarskem a 30. 5. ve Švédsku.

Reklama

Související témata: