Hlavní obsah

Házenkářky prohrály na úvod kvalifikace ME v Maďarsku 20:24

KECSKEMET

České házenkářky vstoupily do kvalifikace mistrovství Evropy porážkou. V Kecskemetu ve čtvrtek svěřenkyně trenéra Jiřího Tkadlece prohrály s domácím Maďarskem 20:24. V neděli se Češky utkají v Zubří se Švédskem, jejich třetím soupeřem ve skupině je Ázerbájdžán.

Foto: Sandor Ujvari, ČTK/AP

Maďarská házenkářka Timea Tóthová střílí přes bránící českou reprezentantku.

Článek

Tkadlec ocenil zejména taktickou stránku české hry. "Hráčky splnily všechny pokyny, které jsme jim dali, a to zejména v defenzivní činnosti. I proto padlo v utkání relativně málo branek," uvedl trenér na svazovém webu.

Českému týmu se naopak příliš nedařilo v postupném útoku. "Nedokázali jsme se prosadit přes vysoký střed soupeře střelbou z prostoru spojky ani střelbou z pivota. V obraně jsme dobře pokrývali soupeřovy útočné kombinace a v závěru jsme sahali po remíze. Ta by byla určitě obrovským překvapením," poznamenal Tkadlec.

V prvním poločase zápasu v Kecskemetu trápila české reprezentantky především brankářka Pálingerová, která vedle vyložených šancí likvidovala soupeřkám i sedmimetrové hody. V poločase tak hostující družstvo prohrávalo s čtvrtým celkem z olympijských her v Pekingu o čtyři branky 9:13.

Pálingerová pokračovala ve výborném výkonu

I po změně stran pokračovala Pálingerová ve výborném výkonu z první půle a připravovala o sebedůvěru další české střelkyně. Přesto se Tkadlecův tým dokázal protivníkovi přiblížit až na rozdíl jediné branky, ale v závěru Maďarky opět gólově odskočily.

"Jsem rád, že jsme si v bouřlivé atmosféře dokázali, že i na půdě soupeře umíme odehrát dobrý zápas, a bude to určitě povzbuzením do nedělního zápasu se Švédskem. Mám také radost, že jsme ve druhém poločase uhráli se soupeřem remízu, protože v kvalifikaci může rozhodovat každý gól," dodal Tkadlec.

Mistrovství Evropy se uskuteční v prosinci příštího roku v Norsku a v Dánsku. Z kvalifikační skupiny postoupí na ME dva celky. Český tým naposledy startoval na evropském šampionátu v roce 2004.

Kvalifikace mistrovství Evropy házenkářek, skupina 2:
Maďarsko - Česko 24:20 (13:9)
Sestava a branky ČR: Doláková, Satrapová - Zámorská 3, Knedlíková 1, Kysučanová 3, Poznarová 3, Salčáková 1, Kutlvašrová, Černá 2, Vítková, Hrbková 1, Simerská 2, Tomečková 4/3, Růčková.
Nejvíce branek Maďarska: Tóthová 10/6. Rozhodčí: Gubica, Miloševič (oba Chorv.). Sedmimetrové hody: 6/6 - 5/3. Vyloučení: 2:2. Diváci: 1800.
Švédsko - Ázerbájdžán 31:11 (13:6).

Reklama