Hlavní obsah

Novým trenérem českých basketbalistek je Lubor Blažek

BRNO

Novým trenérem českých basketbalistek se stal Lubor Blažek, který povede tým příští rok na mistrovství světa v České republice. Kouč ligového mistra ZVVZ USK Praha nahradil Milana Veverku, jenž byl odvolán po neúspěchu na letošním evropském šampionátu, kde skončila reprezentace na desátém místě. Blažek má smlouvu do konce mistrovství světa, které se uskuteční od 23. září do 3. října 2010.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

České basketbalistky Jana Veselá (vpravo) a Petra Kulichová (vlevo) se snaží odebrat míč Afroditě Kosmaové z Řecka během ME.

Článek

"Uvědomuji si obrovskou zodpovědnost, kterou budu mít. Rozhodování nebylo jednoduché, zvažoval jsem velké množství vlivů," uvedl ve středu Blažek na tiskové konferenci. Do výběru se přihlásil až jako poslední, za důležitý považoval impulz od ligových trenérů. "Ještě předtím, než jsem tuto funkci přijal, jsem hovořil s některými hráčkami. Viděl jsem, že si této velké akce v Česku váží. To bylo pro mě velké povzbuzení," řekl Blažek, jenž chce nastolit dobré vztahy v ženském basketbalu, které poznamenala rivalita mezi nejlepšími českými kluby USK a Frisco Sika Brno.

Atmosféru prý nechtěl jitřit. "Pevně věřím, že všichni pochopí, že by mistrovství světa mělo situaci zklidnit. Není čas na to, abychom vytahovali staré problémy. S kolegou Bobrovským mám velmi korektní vztahy. Pokud se podaří vytvořit atmosféru pohody, tak nemám strach," tvrdí pětapadesátiletý trenér.

Blažek by chtěl navázat na předcházející úspěchy ženského basketbalu, za základní cíl považuje postup mezi osm nejlepších týmů. Realizační tým si určí do 9. listopadu. Chtěl by v něm mít dva asistenty. Samotný plán akcí teprve vzniká a vyžádá si asi měsíční přípravu.

Rozhodnutí padlo již v pondělí

O novém trenérovi se rozhodlo už v pondělí, vedení České basketbalové federace ale výsledek volby odtajnilo až na úterní tiskové konferenci v Brně. Dalšími kandidáty byli Jiří Bárta ze Sparty a Slovenka Marcela Krämerová, bývalá trenérka Strakonic. Do výběru se přihlásilo čtrnáct zájemců, z toho dvanáct trenérů bylo ze zahraničí.

"Volba jinak dopadnout ani nemohla. Blažek v závěrečném výběru zůstal jasnou jedničkou," řekl ČTK bývalý reprezentační trenér Jan Bobrovský, kterému dělal Blažek v minulosti asistenta. Tato dvojice stála u největších úspěchů českých basketbalistek. Pod jejich vedením národní tým vybojoval titul mistryň Evropy 2005 v Turecku, druhé místo na evropském šampionátu 2003 v Řecku, páté místo na olympijských hrách 2004 v Aténách a sedmé místo na mistrovství světa 2006 v Brazílii.

Na mistrovství světa 2010 bude startovat šestnáct týmů, které budou 24. listopadu v Karlových Varech rozlosovány do čtyř základních skupin. Dvě se budou hrát v Ostravě a dvě v Brně. V obou městech ještě budou pokračovat osmifinálové skupiny, závěrečné zápasy šampionátu se uskuteční v Karlových Varech.

Účastníky MS jsou také Bělorusko, Francie, Rusko, Řecko, Španělsko, Argentina, Brazílie, Kanada, USA, Čína, Japonsko, Korea, Austrálie, Mali a Senegal. V Brně, kde se představí české basketbalistky, se bude hrát v hale v Králově Poli s kapacitou 3000 diváků. V hale bude položena nová palubovka a budou dovezeny koše s pevnou konstrukcí od země. Současné závěsné koše mezinárodní federace FIBA nepovolila. Původně se měl šampionát hrát v hale Rondo, tato varianta ale kvůli rekonstrukci padla.

Představeno bylo i logo mistrovství světa, jehož autorem je Jan Kvasnička. Logu v českých národních barvách dodává akční nádech míč letící do obroučky.

Reklama