Hlavní obsah

Lipták riskovat nebude, házenkáři před ME růžové brýle nemají

PRAHA

Bez přehnaného optimismu hledí k lednovému mistrovství Evropy čeští házenkáři. Los jim do základní skupiny nadělil Francii, Španělsko a Maďarsko. Kouč Martin Lipták se bude muset obejít bez zraněného Pavla Horáka, příliš experimentovat nehodlá. „Naši mladí jsou hodně šikovní, ale na takový turnaj ještě nemají. Nevidím důvod omlazovat, dokud jsou tihle zralí hráči v maximální pohodě a formě.“

Foto: Michaela Říhová, Právo

Házenkář Pavel Horák bude na ME pro zranění chybět.

Článek

Před dvěma lety v Norsku skončil na kontinentálním mistrovství český celek čtrnáctý, příští rok by rád své umístění vylepšil. „Když se podaří postoupit ze skupiny, pak můžeme porazit kohokoliv. Musíme si vybrat dva soupeře, proti nimž půjdeme na doraz. Když nezvládneme skupinu, bude všechen cirkus kolem zbytečný,“ uvědomuje si Lipták.

Ten nehodlá příliš experimentovat, dá přednost ověřeným borcům. „Nebudu riskovat hráče po zranění nebo nerozehrané bez klubu. Nominovaná šestnáctka bude jasná na začátku roku. Řeknu i náhradníky pro případ, že se něco stane. Chceme mít klid na přípravu, není moc času.“

Vítězství nad Francouzi v Brně povzbuzením

Poslední mistry světa Francouze Liptákovi svěřenci v brněnské kvalifikaci porazili, i proto nemusejí mít z našlapané skupiny přehnané obavy. „Nejedeme si do Rakouska zahrát tři zápasy a pak balit kufry. V Brně jsme předvedli, že můžeme hrát s kýmkoliv v Evropě. Pokud chceme něco dokázat, musíme vyhrávat nad silnými soupeři. I proto je dobře, že máme silnou skupinu,“ nemá obavy kouč. „Nemůžeme si nasazovat růžové brýle a myslet si, že to bude jednoduché. Musíme vyhrát jedno utkání v základní skupině, což se nám minule nepodařilo,“ zavzpomínal hráč bundesligového Lemga Daniel Kubeš.

Slova uznání měl pro protivníky i zkušený křídelník švýcarského Schaffhausenu Jan Filip. „Jsou to hodně dobří soupeři, ale musíme přes ně přejít, pokud chceme něco dokázat. Základem bude postup ze skupiny, i když to bude velmi těžký úkol. Klíčem bude zdravotní stav, nesmí nám nikdo vypadnout. Na posledních mistrovstvích jsme nebyli nikdy v kompletní sestavě,“ připomněl výpadky opor v minulosti.

Horák bude chybět

Ani nyní nebudou Češi v plném složení, na šampionát může po vážném zranění kolena zapomenout Pavel Horák. „Je to citelná ztráta, takových hráčů máme na spojkách málo. Navíc použitelných na obou stranách,“ mrzí Filipa.

Program před šampionátem má národní tým víceméně jasný. Den po Novém roce se sejde v Praze. „Následující den začneme přípravu v Praze. Pak se koná svazový galavečer, přesuneme se do Plzně a pak odlétáme do Dánska na turnaj. Po návratu bude krátké volno, tréninky v Praze a po přesunu do Vídně bychom si měli zahrát dva zápasy v dějišti šampionátu,“ popsal plány reprezentace její lodivod, který bude program konzultovat se zkušenějšími borci celku.

Reklama