Hlavní obsah

Lakers před startem NBA myslí na obhajobu po osmi letech

NEW YORK

Basketbalisté Los Angeles Lakers zahájí úterním soubojem s městskými rivaly Clippers dlouhou a náročnou cestu za zopakováním triumfu v NBA z minulé sezóny. Lakers patří i před 64. pokračováním zámořské ligy mezi hlavní aspiranty na titul, a kdyby mužstvo kolem Kobeho Bryanta znovu uspělo, nejlepší soutěž světa by příští rok v červnu znovu měla svého obhájce prvenství. Naposledy se to v roce 2002 povedlo právě Lakers poté, co zkompletovali mistrovský hattrick.

Článek

I to svědčí o tom, jak těžké je v NBA dvakrát za sebou navléci prsten pro šampiony. Lakers v létě svůj úspěšný soubor změnili jen minimálně, velkým impulzem má být navíc příchod skvělého obránce Rona Artesta. Pro Lakers ale je možná klíčovým bodem, že na lavičce zůstane slavný trenér Phil Jackson, který kvůli zdravotním komplikacím zvažoval odchod.

Strůjce slavné dynastie Chicaga Bulls z 90. let tak může spřádat plány na svůj jedenáctý titul. "Věřím, že plnohodnotně zvládnu další sezónu i těžké play off," prohlásil v létě Jackson.

Na skalp Lakers i letos myslí řada týmů. Ve Východní konferenci mají nejvyšší ambice poražení finalisté z předešlé sezony Orlando Magic, které v létě posílil skvělý střelec Vince Carter a zaujal tak místo tureckého trojkaře Heda Turkogla, mířícího do Toronta. "Kouzelníci" v letní přestávce jako jediní ze všech účastníků NBA neprohráli ani jedno přípravné utkání.

Titul chce i James

Další pokus o atakování trůnu vyhlašuje také hvězdný LeBron James se svým Clevelandem. Cavaliers naposledy končili zklamaní už v semifinále na štítu Orlanda, byť byli po základní části nejlepším celkem. James by ve své sedmé sezoně, po níž mu v Clevelandu vyprší smlouva, rád konečně zlomil prokletí. K ruce nyní dostane vítaného pomocníka: z Phoenixu přestoupil do Clevelandu slavný pivot Shaquille O´Neal.

Příchod čtyřnásobného šampióna a pátého nejlepšího střelce historie Jamese nadchl. "Shaq je neskutečný hráč a bude pro mě opravdovou poctou, že s ním budu moci hrát v jednom týmu," rozplýval se James, který má s obrovitým pivotem vytvořit jednu z nejkvalitnějších dvojic v historii. Byť je O´Nealovi už 37 let.

Na východě touží čeřit vodu i Boston, nejúspěšnější tým historie se 17 tituly. Vítězové z roku 2008 loni skončili už v druhém kole a nyní si budou přát především uzdravení svého klíčového hráče Kevina Garnetta, který jim v play off citelně chyběl. Celtics si hodně slibují také od získání Rasheeda Wallace z Detroitu.

V Západní konferenci se vedle dominance Lakers očekává také návrat na výsluní od San Antonia, které mají spasit uzdravené opory Tim Duncan s Manu Ginobilim. Na dobrou sezonu touží navázat i Denver, který se až ve finále konference musel sklonit před pozdějšími šampiony Lakers.

Reklama