Hlavní obsah

Kubeš: Výsledky nás před ME neopravňují k vysokým cílům

PRAHA

Tradiční oporou obrany házenkářské reprezentace je Daniel Kubeš. Jednatřicetiletý defenzivní specialista z bundesligového Lemga se chystá na lednové mistrovství Evropy v Rakousku a jak v rozhovoru pro Sport.cz říká, „jeho“ generace má jednu z posledních šancí udělat velký výsledek. „Může to být poslední příležitost něco uhrát.“

Foto: Ivo Dudek

Český házenkář Daniel Kubeš v utkání proti Dánsku

Článek

I trenér Martin Lipták již dopředu avizuje, že žádné experimenty a omlazování nepřipadají v úvahu. Věří zkušeným, kteří se v posledních letech vypracovaly v opory kvalitních evropských celků. V bundeslize je jeho svěřenců několik a hrají v kvalitních týmech.

Kubeš je hráčem TBV Lemgo, které v sobotu vyhrálo v Ballingenu 26:20. „Máme hrozné výkyvy. Sice jsme uhráli bod v Kielu, ale pak doma vysoko prohráli s Hamburkem a vypadli v poháru s druholigovým soupeřem. Vedení a sponzoři jsou hrozně nespokojení, je na nás velký tlak,“ popisuje situaci v klubu bývalý hráč Dukly Praha.

Aktuálně páté Lemgo před třemi týdny překvapilo remízou v Kielu, německý suverén posledních let přišel o svoji dlouhou vítěznou sérii. Dvoumetrový házenkář odmítá, že by „Zebry“ měly mít společně s ambiciózním Hamburkem cestu k prvním dvěma příčkám jistou. „Pořád se mluví o tom, že jsou v bundeslize jen Kiel a Hamburk. Taky si myslím, že si to oni dva rozdají o titul. Ale není nikde psáno, že někde neztratí body. Týmy jako my se musí snažit jim situaci co nejvíc znepříjemnit a přiblížit se jim,“ má jasno reprezentant.

Času je málo

Nyní se ale soustředí na národní tým, s nímž zamíří na turnaj do Polska. Reprezentace zahajuje přípravu na lednový šampionát v Rakousku. „Nechceme začínat od nuly, ale od toho, kde jsme v kvalifikaci skončili. Času je málo, musíme pracovat na naší souhře. To je naše šance, jak na mistrovství Evropy uspět. Hrát sehraně a mít silný duch, to byla vždycky naše síla,“ zná cestu za úspěchem Kubeš.

Los byl ale k českým barvám tvrdý, v základní skupině čekají Francouzi, Španělé a Maďaři. „Výsledky z posledních akcí nás neopravňují k vysokým cílům. Pro mě je cílem postoupit ze skupiny a pro to musíme udělat všechno. Nemáme tolik času, hodně z nás je už přes třicet. Může to být poslední nebo předposlední příležitost něco uhrát. Pak už budeme staří a přijdou jiní. Cítím větší tlak sám na sobě,“ uvědomuje si zkušený hráč.

Je hezké vidět vlajky a lidi s českými dresy

Příliš se nedá spoléhat na bouřící tribuny, jako tomu bylo například při brněnském vítězství nad Francouzi. V Rakousku se podobná kulisa očekávat nedá. „Na takhle důležitém turnaji nemá návštěva žádný vliv. Ale kolikrát mohou fanoušci v zápase tým podpořit, když to v těžké situaci potřebuje. Když je hala prázdná, musí čerpat energii sám ze sebe nebo z kolektivu. Je hezké vidět vlajky a lidi s českými dresy.“

Kvalitní prověrkou tak bude přípravný zápas proti Polsku, třetímu celku z posledního mistrovství světa. „Vždycky je dobré hrát proti kvalitnímu soupeři. Ten zápas nám otevře oči a ukáže, jak no tom doopravdy jsme. Jsem opatrný v předpovědích, ale v takhle těžkém zápase se každá chyba odkryje. Doufám, že ho zvládneme dobře,“ těší se na konfrontaci s Polskem Daniel Kubeš.

Reklama