Hlavní obsah

Basketbalistky USK vyhrály v úvodním utkání Euroligy v Bourges

BOURGES

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály svůj první zápas v letošním ročníku Evropské ligy. Z palubovky Bourges vezou vítězství 60:53. České mistryně ve venkovním euroligovém utkání uspěly po téměř dvou letech. Naposledy se jim to povedlo v prosinci roku 2007 v chorvatském Šibeniku, ale středeční triumf na půdě trojnásobných vítězek Evropské ligy je pro Pražanky jedním z nejcennějších v historii. Na straně Bourges naopak smutnila Češka Ilona Burgrová, autorka devíti bodů.

Článek

"Tyto body pro nás v budoucnu můžou mít velikou cenu. V Bourges se nevyhrává lehce, na nás navíc ležela psychická tíha toho, že jsme venku dlouho nevyhráli. Ale teď jsme to snad konečně zlomili. Hlavní bude, abychom dnešní úspěch potvrdili i v domácích zápasech," řekl ČTK trenér Lubor Blažek, jehož tým příští středu na Folimance hostí španělského nováčka Rivas Ecopolis.

Vysokoškolačky v pověstném bouřlivém prostředí haly v Bourges musely ustát nápor domácího týmu, který však nedokázal odskočit do většího trháku. Pětibodové manko po první čtvrtině dávalo USK slušné vyhlídky do zbytku zápasu a dění na palubovce se od druhé čtvrtiny začalo obracet právě ve prospěch týmu kouče Lubora Blažka.

Pražanky se mohly opřít o novou posilu Američanku Krayeveeldovou, ale i její krajanku na rozehrávce Whalenovou. Hlavně ale domácí zaskočily velkou trojkovou smrští, do poločasu hostující tým stihl sedm přesných pokusů z perimetru, což USK navedlo na vítěznou vlnu. Českému celku pomáhala i dobrá hra v útoku těsně pod košem soupeře.

Pražankám pomohla devítibodová šňůra

Pražanky držely i po poločase těsné vedení, které v jejich prospěch ještě vylepšila devítibodová šňůra hned na samém začátku druhého dějství. Úřadující české šampionky dokonce chvíli držely desetibodové vedení, které se však s blížícím koncem začalo tenčit. Na startu závěrečné desetiminutovky Bourges snížilo dokonce na 47:50, ale pak už Blažkův soubor nezopakoval zkrat, který jej v minulosti v Evropské lize několikrát připravil o úspěšný výsledek.

V samém závěru ještě USK hodně pomohly čtyři body Elhotové, s jejíž pomocí odskočil do vedení 58:49. Na tento úder už Bourges reagovat nedokázalo. Pražský celek si tak vylepšil i zatím negativní vzájemnou bilanci se špičkovým francouzským týmem. Po středě má dvě výhry, Bourges se radovalo z triumfu nad USK v minulosti pětkrát.

Podle Blažka byla pro středeční úspěch USK klíčová dobrá hra v obraně. "Před zápasem jsme věděli, že musíme udržet počet inkasovaných bodů někde kolem 55, protože kdybychom domácí nechali skórovat víc, protože Bourges má také obranu vynikající a těžko bychom je přestříleli. Obrana dnes byla základem všeho. Díky ní jsme dokázali eliminovat i našich 21 ztrát, což je neuvěřitelně vysoké číslo, při kterém se často nevyhrává," dodal Blažek.

Výsledek 1. kola Evropské ligy basketbalistek:
Bourges - ZVVZ USK Praha 53:60 (17:12, 36:40, 45:50)
Nejvíce bodů: Ndongueová 10, Burgrová 9, Digbeuová a Miyemová 8 - Whalenová 12, Kraayeveldová 11, Elhotová a Maltsiová 10. Rozhodčí: Mattioli (It.), Jones (Wal.), Van Slooten (Niz.). Fauly: 16:17. Trestné hody: 16/13 - 13/9. Trojky: 2:9. Diváci: 2500.

Reklama

Související témata: