Hlavní obsah

Čeští házenkáři zdolali na turnaji v Kataru Portugalce 23:19

Čeští házenkáři vstoupili do mezinárodního turnaje v Kataru výhrou nad Portugalskem. Svého soupeře z kvalifikace mistrovství Evropy ve čtvrtek porazili 23:19. Svěřenci trenéra Olssona přitom přijeli do Kataru až na Costu v kompletní sestavě a proti českým mladíkům byli favority.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Českému celku se ale vydařil vstup do zápasu a v úvodu vedl 4:0 a 6:2. Vynikající výkon podal brankář Miloš Slabý, který odchytal celé utkání. V postupném útoku si pak Češi trpělivě vypracovávali brankové příležitosti, které se jim také dařilo efektivně zakončovat.

"Na soupeře jsme nastoupili s obranou 0-6 a ta na Portugalce dokonale platila. Výborně jsme bránili a obrana společně s výkonem brankáře Slabého byla základním stavebním kamenem naší výhry. K tomu se přidala disciplína v útoku, kde jsme si trpělivě připravovali střelecké pozice," uvedl na svazové stránce trenér Jiří Mika.

V celém utkání vedli čeští hráči povětšinou čtyřbrankovým rozdílem, pouze ve 40. minutě Portugalsko zápas zdramatizovalo a snížilo na rozdíl dvou branek. V dalším průběhu se ale českému celku podařilo získat čtyřbrankový náskok zpět a udržet ho i přes několik neproměněných vyložených šancí v závěru.

Mika ocenil, že jeho svěřenci ubránili hlavní zbraně Portugalců, kterými jsou hra na pivota a přechod do rychlého útoku. "Díky tomu se včera dokázali prosadit proti zkušenému US Ivry. Předvedli jsme kolektivní výkon a všichni hráči příkladně bojovali," dodal trenér.

V pátek bude soupeřem českého výběru francouzský klub Ivry. Druhá čast reprezentace složená ze zkušených hráčů v čele s Filipem Jíchou hraje turnaj v Polsku.

Mezinárodní turnaj házenkářů v Kataru:
Česko - Portugalsko 23:19 (12:9)
Sestava a branky Česka: Slabý, Mrkva - Diviš 4, Horák 1, Bečvář 2, Polášek, Petrovský 3, Motl 2, Lehocký 3, Třeštík 1, Řezníček 4, Brykner, Linhart 1, Požárek, Mika 1.
Sedmimetrové hody: 2/0 - 4/3. Vyloučení: 7:5.

Reklama