Hlavní obsah

Nymburk v Evropském poháru narazí na Ventspils, Biellu a Bamberg

MNICHOV

Basketbalisté Nymburka v základní skupině Evropského poháru FIBA narazí na lotyšský Ventspils, italskou Biellu a německý Bamberg. Rozhodl o tom páteční los v Barceloně.

Článek

Šestinásobní čeští šampioni sehrají první zápas 24. listopadu v Itálii, poté doma přivítají Ventspils a Bamberg. Ze základní skupiny postoupí mezi elitní šestnáctku první dva týmy.

Středočeši se ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži představí potřetí za sebou, v letošní sezoně by chtěli nechat zapomenout na minulý rok, kdy jim těsně unikl postup ze skupiny až po prohře o dva body s Vršacem v závěrečném utkání.

"Ale tohle už nemá cenu připomínat, je to dávno za námi. Teď musíme pracovat na tom, abychom letos udělali úspěšný výsledek, byť je hodně předčasné něco odhadovat, protože soupeři jsou pro nás opravdu velkou neznámou," řekl izraelský trenér týmu Muli Kacurin. "Loni jsme ve skupině asi měli týmy s větším jménem, teď to vypadá schůdněji, ale zdání může klamat. Třeba to bude zrádná skupina," varoval ředitel klubu Rudolf Šimeček.

Pro Nymburk je úspěch na pohárové scéně jedním z klíčových bodů sezony, vedení klubu by chtělo vidět své mužstvo alespoň ve druhé fázi soutěže mezi šestnácti nejlepšími. Skupina H, v níž se Nymburk ocitl, vypadá na první pohled jako setkání čtyř papírově vyrovnaných soupeřů, přesto Středočeši nad jmény protivníků úplně štěstím nezářili, když losovací akt společně sledovali v nymburském sportovním centru.

Nepotkají soupeře zvučného jména

"Na první pohled si každý řekne, že bychom měli postoupit, ale teď je dost složité odhadovat, protože o soupeřích víme hodně málo," uvedl křídelní hráč Radek Nečas.

Některé nymburské hráče mrzelo, že se ve skupině nepotkají se soupeřem zvučného jména. V osudí se třeba nabízely španělská Badalona s českým reprezentantem Davidem Jelínkem, Alba Berlín, italský Benetton Treviso či Galatasaray Istanbul, kde se na svoji první sezónu chystá bývalá nymburská hvězda Radoslav Rančík.

"A mně by se zase líbil Hapoel Jeruzalém, aspoň bych se na chvíli podíval domů," líčil s úsměvem Kacurin. Kapitán Ladislav Sokolovský na rozdíl od většiny spoluhráčů byl rád, že se Nymburk zvučnému soupeři vyhne. "Na druhou stranu máme suverénní lotyšské šampióny a týmy z německé a italské ligy, které jsou mnohem lepší než naše soutěž, což mluví samo za sebe," prohlásil Sokolovský.

Vedení týmu teď čeká spousta práce se sháněním materiálů o svých soupeřích. "Nevíme o nich opravdu vlastně nic. Losovalo se 32 týmů a bylo by zbytečné, kdybychom začali s analyzováním možných soupeřů dřív. Teď to začne: budeme dávat dohromady záznamy na DVD s jejich zápasy, musíme si pozorně prostudovat soupisky všech mužstev, což může hodně naznačit," řekl Kacurin. "Jedno je jisté. Ve druhé nejlepší soutěži Evropy už slabého protivníka nenajdete. S tím do zápasů musíme jít. Abychom uspěli, budeme potřebovat i velikou podporu našich fanoušků. Nejen nymburských, ale z celé republiky. Budeme hrát za celou zem," tvrdil Kacurin.

Maximem je čtvrtfinále v sezóně 2004/05

Osminásobný mistr Lotyšska BK Ventspils je pravidelným účastníkem druhé nejvýznamnější klubové soutěže v Evropě, jeho maximem je čtvrtfinále v sezóně 2004/05. Po dvouleté odmlce se Ventspils letos vrátil na domácí trůn a v kvalifikaci o účast v prestižní Evropské lize jen těsně nestačil na favorizované Treviso.

Celek Pallacanestro Biella hraje italskou nejvyšší soutěž teprve od roku 2001, semifinálová účast v předchozím ročníku je jeho největším dosavadním úspěchem. V evropských pohárech si Biella letos odbude svou premiéru.

Brose Baskets Bamberg se v sezóně 2005/06 stal prvním německým týmem, který se v Evropské lize probojoval do osmifinále. V roce 2007 získal bamberský celek svůj druhý titul, od té doby se mu doma ani na mezinárodní scéně již tolik nedařilo.

Program zápasů Nymburka:
24. listopadu: Biella - Nymburk
1. prosince: Nymburk - Ventspils
8. prosince: Nymburk - Bamberg
15. prosince: Bamberg - Nymburk
5. ledna: Nymburk - Biella
12. ledna: Ventspils - Nymburk
Složení základních skupin:
skupina A: Alba Berlín, Mariupol (Ukr.), Galatasaray Istanbul, Teramo (It.),
skupina B: Le Mans (Fr.), Hemofarm Vršac (Srb.), Triumph Lyuberts Moskevská oblast (Rus.), Valencie (Šp.),
skupina C: Aris Soluň (Řec.), Zadar (Chorv.), Šiauliai (Lit.), Hapoel Jeruzalém,
skupina D: Joventut Badalona (Šp.), Kazaň (Rus.), Telekom Bonn (Něm.), Besiktas Istanbul,
skupina E: Spirou Basket (Belg.), Turk Telekom (Tur.), Spartak Petrohrad (Rus.), Bilbao (Šp.)/Doněck (Ukr.),
skupina F: Benetton Treviso (It.), Crvena Zvezda Bělehrad (Srb.), Cholet (Fr.), Dynamo Moskva,
skupina G: Nancy (Fr.), Gran Canaria (Šp.), Zhořelec (Pol.), Panellinios Atény,
skupina H: Ventspils (Lot.), Nymburk, Angelico Biella (It.), Bamberg (Něm.).

Reklama