Hlavní obsah

Neznámí útočníci zabili v Moskvě šéfa basketbalistek Spartaku

MOSKVA

V Moskvě byl v pondělí zastřelen šéf ženského basketbalového Spartaku a známý podnikatel Šabtaj Kalmanovič. Podle úřadů se mohlo jednat o vraždu na objednávku.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Bývalý trenér basketbalistek Spartaku Moskva Šabtaj Kalmanovič na archivním snímku z listopadu 2006

Článek

Dvaašedesátiletý Kalmanovič byl zastřelen kolem 17:00 moskevského času, kdy na jeho mercedes vystřelili neznámí útočníci. Vůz byl zasažen asi dvacetkrát a střelbou byl zraněn i jeho řidič, který je s vážnými zraněními v nemocnici.

Případ se nyní vyšetřuje. "Prověřujeme řadu pracovních verzí, mezi nimi je i vražda spojená s funkcí zemřelého v čele basketbalového klubu," řekl agentuře Itar-Tass Anatolij Bagmet z moskevské prokuratury.

Kalmanovič, který v minulosti údajně působil v Izraeli jako agent sovětské rozvědky, v minulosti sponzoroval několik basketbalových klubů a byl i manažerem ruské ženské reprezentace. Spartak za jeho vlády třikrát po sobě vyhrál Evropskou ligu (2007, 2008, 2009), když loni ve finále porazil Gambrinus Brno.

V Rusku spravoval tržnice, vlastnil síť lékáren a také organizoval koncerty Michaela Jacksona, Toma Jonese a dalších hvězd.

V roce 2004 stál Kalmanovič, který byl v té době šéfem basketbalistek Jekatěrinburgu, za podvodem s falešnými gruzínskými pasy amerických posil DeLishy Miltonové a Yolandy Griffithové. Mezinárodní basketbalová federace FIBA tehdy Jekatěrinburg, který měl hrát ve čtvrtfinále proti Brnu, na nátlak ostatních klubů vyloučila. Brno vyhrálo kontumačně oba zápasy 20:0 a postoupilo bez boje do Final Four.

Kalmanovič byl v basketbalových klubech neomezeným vládcem. Před rokem vyhodil ze Spartaku i po vítězství v Evropské lize slovenskou trenérku Nataliji Hejkovou a minulý týden před utkáním s Brnem stejně propustil maďarského kouče László Rátgébera. "Rátgéber mi řekl, že těsně před utkáním si jej Kalmanovič zavolal a dostal padáka. Utkání proti nám ještě odkoučoval. Nevěděl ale, jaký bude jeho další osud," řekl ČTK trenér brněnských basketbalistek Jan Bobrovský.

Reklama