Hlavní obsah

Házenkářský trenér Prokop dostal za faul tříletý trest

VÍDEŇ

Házenkářský trenér Gunnar Prokop nesmí tři roky působit na mezinárodní scéně. Evropská házenkářská federace dnes potrestala nyní již bývalého kouče rakouského celku Hypo Niederösterreich za jeho skandální faul soupeřky v utkání Ligy mistrů v Metách.

Článek

Devětašedesátiletý Prokop má navíc zákaz působení ve funkcích v EHF, kde byl dosud předsedou komise ženských klubů. K tomu musí zaplatit pokutu 45 000 eur (téměř 1,2 miliónu korun).

Trestu neunikl ani klub, v němž Prokop kvůli aféře v úterý skončil. Vzhledem k tomu, že jsou týmy zodpovědné za chování svých hráčů a funkcionářů, zaplatí Niederösterreich 30 000 eur (782 tisíc korun). Tým navíc přijde o bod za remízu 27:27, kterou díky nesportovnímu chování trenéra uhrál.

Prokop zasáhl aktivně do zápasu v Metách zhruba deset sekund před koncem za vyrovnaného stavu v momentu, kdy šel francouzský celek do protiútoku, z kterého mohla padnout vítězná branka. Trenér proto udělal několik kroků do hřiště, tělem zablokoval srbskou hráčku Met Svetlanu Ognjenovičovou a přerušil akci.

Za faul dostal červenou kartu a po zápase přiznal, že fauloval úmyslně se snahou udržet remízu. Po masivní vlně kritiky z celé Evropy rezignoval v úterý na svou funkci v klubu a dodal, že chce své chování řešit s psychologem.

Reklama