Hlavní obsah

Liebermanová jako první žena povede basketbalové profesionály

DALLAS

Američanka Nancy Liebermanová, která byla první ženou nastupující v mužské basketbalové soutěži, prolomila ve svém sportu další bariéru. Členka basketbalové Síně slávy se jako první žena stane trenérkou mužského profesionálního týmu.

Článek

Stříbrná medailistka z olympijských her 1976 se představí jako trenérka nově vzniklého týmu z texaského města Frisco v nižší soutěži NBA D-League, na níž se podílejí týmy NBA.

"Jsem tím pravým člověkem pro tuto práci," prohlásila Liebermanová. "V roce 1986 jsem nechtěla, aby mě brali jako první ženou hrající mužskou ligu, chtěla jsem být prostě standardní součástí týmu. A dnes nechci být brána jako první žena koučující muže. Chci být prostě trenérkou, která dělá svou práci," dodala.

Jednapadesátiletá Liebermanová už od mládí popularizovala ženský basketbal a byla u jeho uvedení na olympijské hry v Montrealu v roce 1976. Vedle mnoha angažmá v ženských soutěžích se v roce 1986 prosadila i do kádru týmu Springfield Fame v nižší mužské profesionální soutěži. Po skončení kariéry trénovala v ženské WNBA, kde působila i jako manažerka.

Reklama